Caraş-Severin, Romania

De teama de a nu se crea un haos mai mare decât există deja în sistemul sanitar, autorităţile din domeniu au decis să prelungească prevederile contractelor pe care furnizorii de servicii medicale le au cu Casele de Sănătate cu două luni. „Termenul a fost prelungit până la data de 1 iunie 2011, aşa că se pot prescrie medicamente sau emite trimiteri către medici specialişti“, a spus medicul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Laurenţiu Mărţuică.

Contractul-cadru, în iunie

Totuşi, Ministerul Sănătăţii a aprobat contractul-cadru pentru 2011 – 2012 privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, însă data intrării în vigoare a fost stabilită de Ziua Copilului şi nu de cea a… Păcălelilor. Este o perioadă de două luni de zile ce poate fi apreciată ca răgaz pentru ca, până la urmă, să se ajungă la un acord cu medicii de familie din toată ţara. La nivelul judeţului Caraş-Severin există câteva comune în care medicul de familie lipseşte de mai mulţi ani de zile.

„De vină poate fi relaţia deficitară dintre medici şi primari, distanţele mari faţă de localitatea de reşedinţă a medicului, dificultatea realizării unei navete decente, salariul nemulţumitor care este mic raportat la condiţiile de muncă şi riscurile pe care şi le asumă un medic, precum şi întârzierea nemotivată a privatizării cabinetelor medicale şi deci a posibilităţilor de a investi în acestea“, este de părere Dan Miloş, consilierul juridic al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.