CARAȘ-SEVERIN – Numărul autorizațiilor de construire a scăzut în primul semestru cu aproape o treime față de aceeași perioadă din 2023!
Faptul că Reșița este în șantier de-o bună perioadă poate induce impresia, mai ales celor care nu părăsesc reședința de județ sau chiar cartierul în care locuiesc, că așa ar fi peste tot. Că se construiește în general puțin în județ nu este însă o impresie, ci o realitate demonstrată de statistică, potrivit căreia în primul semestru al acestui an nu au fost eliberate nici 100 de autorizații de construire. În caz că nu ne putem pronunța dacă 94 de autorizații sunt multe sau mai puține, putem raporta acest număr la cel al autorizațiilor eliberate în aceeași perioadă a anului trecut, 129, rezultând o diminuare de 27%. Scăderea a căzut în contul autorizațiilor pentru clădiri rezidențiale, care au fost doar 67 (față de 96 în 2023), distribuite aproape egal, 33 în urban și 34 în rural. De construirea unor clădiri rezidențiale pentru colectivități (blocuri) nu a fost nimeni interesat în perioadă analizată, la fel de puțin ca în aceeași perioadă a anului trecut.
Dacă pentru construirea de clădiri administrative a fost eliberată tot doar o singură autorizație, pentru hoteluri și similare s-au eliberat de două ori mai multe, 8 (2 în urban și 6 în rural)! Numărul autorizațiilor pentru alte tipuri de clădiri a scăzut și el, de la 27 la 17, în timp ce a rămas constant, 1, cel al autorizațiilor pentru clădiri cu destinație comercială.
Dacă în autorizația din 2023 era vorba despre un spațiu de doar 819 mp, cea eliberată în acest an, în 29 martie mai precis, viza 32.016 mp de suprafață utilă. Autorizația de „Construire centru comercial; împrejmuire; amenajare parcări; alei auto și pietonale; accesuri; semnalistică rutieră; spații verzi; amenajarea și construirea zonei tehnice; branșare la utilități și instalații de utilizare aferente; amplasare semnale publicitare și totemuri; organizare șantier“, eliberată către Ceetrus România, are o valabilitate de 36 de luni, echivalentă cu durata execuției, respectiv ridicării din praful fostei platforme industriale, a ceea numim deocamdată „viitorul mall din Mociur“.
Revenind însă la statistică, și la nivel național s-a înregistrat o scădere față de trimestrul I al anului trecut, aceasta fiind însă de doar 1,3%, de la 17.140 la 16.925 de autorizații eliberate.
JCS-Walter Fleck