Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Acestea constituie a II-a etapă a extinderii stocului locativ public din Stavila, zona podului Lend!

Primăria municipiului a inițiat, miercuri, achiziția lucrărilor de execuție aferente „Extinderii stocului locativ public pentru construcţii de locuinţe sociale în Zona Urbană Funcţională nr. 4 – Cartier Stavila şi Marginea pentru populaţia din zonele urbane marginalizate – Etapa Il“, proiect finanțat cu fonduri ale Uniunii Europene, prin PNRR – Componenta C10 – Fondul Local 1.2. Este vorba, practic, de construirea în zona intersecției străzilor Văliugului cu Primăverii (pod Lend), a încă două unităţi locative de tip locuințe colective încadrabile nZEB, similare cu cele două din etapa I, aflate în faze avansate de execuție.

Fiecare bloc nou va avea tot câte 22 de apartamente, cu un total de 40 de apartamente de 2 camere şi 4 apartamente de 3 camere. Proiectul mai prevede şi amenajarea spaţiilor verzi, aleilor pietonale şi platformelor carosabile adiacente, precum şi a unui număr de 52 de locuri de parcare, din care 6 rezervate vizitatorilor şi 2 persoanelor cu dizabilități. Valoarea estimată a contractului este de 14,236 mil. lei, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 17 iulie 2024. Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea condițiilor de locuire prin extinderea stocului locativ din zonă, relocarea şi asigurarea de locuințe familiilor de tineri cu vârsta între 18-35 de ani ce locuiesc în locuințe publice izolate, supraaglomerate sau nesigure structural.

„Pe malul celălalt al Bârzavei vom demara în viitor și locuințe pentru medici, mai avem și parcele de teren care vor fi date tinerilor familiști, o parte, iar o alta va fi pusă la dispoziția publicului, contra cost. Tot acolo, mai avem un proiect de parcare multietajată de 600 de locuri, pe sistem intermodal, în care cei care vor să acceseze muntele își vor putea lăsa mașinile aici, pentru a pleca cu autobuzele electrice spre zona montană Văliug, Semenic, Gărâna, Brebu Nou.“, a precizat primarul Ioan Popa.

Construcţia primelor două blocuri, cele din etapa I, a început în august 2022.

JCS-Walter Fleck