BĂILE HERCULANE – Acuzat că va duce Primăria la faliment pentru cofinanţarea lucrărilor de reabilitare, Cristian Miclău spune că banii au fost deja alocaţi prin votul majoritar al consilierilor!
Proiectul aprobat în luna iunie, în cadrul apelului Restauarea şi Revitalizarea Monumentelor Istorice prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-cultura, finanţat prin granturile SEE 2014 – 2021, a stârnit reacţii negative din partea unor oponenţi ai primarului. Acesta a fost acuzat că duce Primăria la faliment, deoarece cofinanţarea este mai mult decât poate suporta din buget sau că aceşti bani ar fi putut avea o destinaţie mai profitabilă.
Reacţia lui Miclău a fost, poate, prea elegantă pentru a clarifica lucrurile, el preferând să treacă în revistă încercările de reabilitare: „Prima dată s-a încercat reabilitarea pe fonduri guvernamentale, prin Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice (ONMI), deci prin Ministerul Culturii. S-a făcut o parte din lucrări, după care ministerul n-a mai dat banii şi clădirea a rămas în situaţia în care e acum, adică în stare de ruină. Când am venit eu la Primărie, în 2016, am încercat să facem un proiect de reabilitare pe fonduri europene pe Axa 5.1., pentru monumente, dar din cauză că făcuseră cei de la Primărie, prin contabilitate, plăţi în ultimii cinci ani, nu a fost eligibil proiectul şi a căzut, din start“.
Proiectul de reabilitare a Vilei Elisabeta din Centrul Vechi al oraşului-staţiune, care constă în consolidarea şi amenajarea Casei de Cultură, are o valoare nerambursabilă de 1. 830.305, 27 euro, prin Programul RO-CULTURA. Reamintim că această clădire de patrimoniu a funcţionat ca bibliotecă la parter (Biblioteca Orăşenească „Nicolae Stoica de Haţeg”), casă de cultură la etaj şi farmacie, fiind înscrisă încă din 2004 în lista monumentelor istorice având codul CS-II-m-B-11003.
Referitor la contribuţia Primăriei, Miclău a precizat: „Cum n-a mai fost posibilă reabilitarea prin fonduri europene, singura variantă pe care am găsit-o acum a fost cea pe fonduri norvegiene. Într-adevăr, cofinanţarea e puţin mai mare, dar banii sunt în buget, au fost alocaţi prin Hotărâre de Consiliu Local, deci acum nu mai văd nici o problemă. Practic, oricât de mult ar costa cofinanţarea, important este să se facă, să se ducă la bun sfârşit această reabilitare. Proiectul a fost votat de majoritatea consilierilor locali, iar 20 la sută cofinanţare nu e chiar atât de mult. Chiar săptămâna trecută am avut vizita în teren a expertului tehnic, din partea finanţatorului, iar în perioada imediat următoare vor fi făcute câteva clarificări şi după aceea vom semna contractul de finanţare. Fiind proiectare cu execuţie există şi un termen pentru proiectare, deci începerea efectivă a lucrărilor va mai întârzia până anul viitor, cel mai probabil“.
Veche de 145 de ani, clădirea păstrează încă vie amintirea împărătesei Sissi, cazată pentru câteva zile, tot aici ea primind vizita reginei Carmen-Sylva, potrivit documentelor. În plus construcţia evidenţiază din punct de vedere arhitectura stilul rococo. Conform unei legi fundamentale a Universului, orice lucru lăsat pe cont propriu e supus distrugerii, cu atât mai mult o clădire veche, nelocuită, care odată cu trecerea timpului va ajunge cu siguranţă o ruină, fiindcă va creşte entropia, adică acea măsură a temodinamicii dată gradului de dezordine. Aşa erau să se piardă Băile Neptun, deşi acestea încă n-au fost salvate, fiindcă restaurarea costă mult mai mult decât s-a putut realiza prin Herculane Project, adică doar punerea în siguranţă. Aşa s-ar putea pierde şi Vila Elisabeta, dacă mai sunt mulţi care să spună că nu e o prioritate sau că bagă Primăria în faliment.
După patru ani de mandat, primarul Miclău spune că ar fi putut să facă mai multe pentru acest frumos oraş cu patină imperială, însă asta nu a depins numai de el: „Avem o grămadă de proiecte, peste 30 de milioane de euro care au fost atraşi prin fonduri europene sau guvernamentale şi lucrările încep să se vadă şi în teren. Rezultatele nu depind numai de primar, ci şi de echipa din Primărie şi de ceilalţi factori implicaţi, însă puteam avea mai multe progrese în sensul ăsta“.
Edilul a adăugat că ieri ar fi trebuit să înceapă lucrările la clădirea Primăriei, în Piaţa Hercules e finalizată partea carosabilă, urmează partea de trotuare, iar în Parcul Vicol se fac lucrările specifice pentru montarea fântânilor.
JCS-Alexandra Gorghiu