CARAŞ-SEVERIN – Reţeaua de conducte de gaze naturale a județului Caraș-Severin s-ar putea extinde în următorii ani. Cel puțin așa intenționează Transgaz, operatorul național de transport gaze naturale, care a transmis în acest sens Consiliului Județean un plan de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale în Caraș-Severin.
Potrivit celor de la Transgaz, ar fi vorba de trei noi conducte de gaze (pe direcțiile: Obreja-Buchin-Armeniș-Cornea-Mehadia; Cornea-Lăpușnicel-Dalboșet; Brebu-Fîrliug-Berzovia-Forotic-Răcășdia), însă în funcție de situația din teren, soluțiile ar putea fi modificate sau completate. „Pentru localitățile din vecinătatea conductelor existente e nevoie de un racord și o stație de reglare și măsurare (SRM) a gazelor naturale. Spre exemplu, Băile Herculane și Topleț se vor putea racorda prin SRM-ul propus la Mehadia”, se precizează în planul de dezvoltare pus pe masă de Transgaz.
Ce trebuie să facă autoritățile locale? În primul rând, să înființeze o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, să realizeze studiile de fezabilitate și apoi să concesioneze sistemul de distribuție, iar Transgaz, în funcție de rezultatele studiilor de fezabilitate va decide dacă este oportună extinderea rețelelor de gaze în zonele respective. „Chiar dacă suntem un judeţ cu multă pădure, eu pledez pentru ca reţeaua de gaz să ajungă în cât mai multe case ale cărăşenilor. Am solicitat Transgaz extinderea reţelelor, urmează să avem şedinţe cu primarii din judeţ pentru a-i informa exact ce presupune sistemul de distribuţie a gazelor naturale, pentru a vedea, dacă nu vor să solicite singuri, cum ne organizăm în vederea înfiinţării acelor asociaţii de dezvoltare intercomunitară. Consiliul Judeţean va face toate demersurile legale pentru conducte noi de gaz, în cât mai multe localităţi cărăşene“, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu.
Dacă nu se dorește înființarea unei ADI, atunci fiecare localitate poate solicita singură extinderea rețelei. Şeful judeţului, Silviu Hurduzeu, ne-a confirmat ceea ce susţine Transgaz şi anume faptul că, până acum, Consiliul Județean Caraș-Severin a solicitat ca traseele existente să fie prelungite după cum urmează: Ezeriș-Berzovia-Oravița-Naidăș-Sasca Montană-Moldova Nouă și Iablanița-Bozovici-Șopotu Nou și, eventual, Sichevița.
Mingea este acum în curtea administrațiilor localităților cărășene, care trebuie să informeze Consiliul Județean dacă vor face un demers individual de înființare a unui sistem de distribuție de gaze naturale sau se vor asocia într-o ADI, dar și dacă au vreun studiu de fezabilitate pentru înființarea sau dezvoltarea unei rețele de alimentare cu gaz metan. În prezent, beneficiază de rețea de gaz doar o parte din localitățile din nordul județului Caraș-Severin.
Transgaz mai are un proiect în Caraș-Severin, cel al conductei BRUA, care va traversa județul prin localitățile Băuțar (intravilan și extravilan), Marga (intravilan și extravilan), Zăvoi (extravilan), Oțelu Roșu (intravilan și extravilan), Glimboca (extravilan), Obreja (intravilan și extravilan), Caransebeș (extravilan), Constantin Daicoviciu (extravilan) și Sacu (extravilan), cu o stație de comprimare la Jupa.