Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful judeţului, Silviu Hurduzeu, a spus clar că în subordinea forului judeţean nu este doar Spitalul Judeţean. Ce ar fi să ceară toţi angajaţii sporuri?

Protestul spontan început luni în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă de unii angajaţi nemulţumiţi de diminuarea sporurilor salariale (infirmieri, asistenţi, brancardieri, şoferi, personal auxiliar) a continuat miercuri dimineaţă. Pentru a treia zi consecutiv ei şi-au exprimat indignarea legată de tăierea sporurilor salariale, sumele pierdute fiind între 400 – 800 de lei. Aflat în mijlocul protestatarilor, dr. Anton Ursu, medic primar în cadrul UPU-SMURD Reşiţa, le-a susţinut nemulţumirile, fiind aplaudat de participanţii la protest: „Situaţia creată este deosebit de grea. Să se facă astfel de nedreptăţi nu este în regulă. Noi suntem o echipă în tot. Avem medici, asistenţi, brancardieri, infirmieri, chiar şi portarii noştri intră în categoria personalului medico-sanitar, chiar dacă unii dintre ei sunt auxiliari. Nu este drept, nu este cinstit, nu este fair-play, nu este echitabil să se facă astfel de nedreptăţi, pentru că medicul nu lucrează singur, nici asistenta, lucrăm cu toţii într-o echipă, dacă vrem ca societatea, ca viaţa medicală să meargă bine. Acestea sunt nelămuririle noastre. Dacă s-ar fi menţinut sporurile, n-ar fi pierdut nimeni, vii la serviciu cu drag, îţi vezi pacienţii cu drag, faci ce trebuie făcut, aşa cum, scrie la carte“.

Deşi managerul Spitalului, Cristina Bacer, a informat Consiliul Judeţean despre situaţia creată, iar purtătorul de cuvânt Adina Miloş a oferit marţi o declaraţie de presă în care se justifică respectarea legalităţii, în lipsa unui răspuns clar, care să-i lămurească, reprezentanţi ai secţiilor SJU s-au deplasat la Consiliul Judeţean, în frunte cu liderul sindical Maria Galescu.

shspor

După o jumătate de oră de discuţii cu cinci dintre membrii delegaţiei, preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a declarat: „Am discutat cu dânşii, ştiam de această problemă. Vom solicita date suplimentare de la spital, pentru că din analiza pe care noi am făcut-o la fondul de salarii, în aceste sporuri sunt incluse şi alte categorii de venituri. Dacă acele sume vor fi scoase, atunci va scădea şi vor fi incluse în fondul de salarii. Nu doar SJU este în subordinea Consiliului Judeţean. Bugetul ordonatorului de credite presupune aparat propriu şi toate instituţiile din subordine. Cu siguranţă nu va fi alocat Spitalului Judeţean tot acest 30 la sută, pentru că există posibilitatea acum, cu modificările legislative, ca şi salariaţii de la celelalte unităţi din subordinea Consiliului Judeţean să solicite sporuri. Or, nu se poate acorda tot acest procent de 30 la sută SJU, dar pe analiza pe care o facem vom vedea care este suma, pentru că în acest moment suma mi se pare mare şi din acest motiv am solicitat clarificări la spital şi atunci vom vedea, exact, cât va fi suma de sporuri şi care va fi acel procent din 30 la sută care poate fi alocat Spitalului Judeţean. Am vorbit şi cu colegii de la spital şi vom încerca să urmărim două lucruri, ca cei care au pierdut, să nu piardă sau să piardă mai puţin. Unii vor pierde indiferent de situaţie, pentru că aşa sunt prevederile legale. Aveau spor de 100 la sută, acum va fi 85 la sută, dar încercăm ca şi în aceste situaţii, pierderea să fie cât mai mică“.

protcj

Liderul sindical, Maria Galescu, a încercat şi ea să liniştească apele: „Joi va fi Consiliu Naţional la SANITAS, colegul meu George Tiutiu va fi la Bucureşti, pentru că totul porneşte de la lege şi de la regulamentul de sporuri“. Din aceeaşi delegaţie a făcut parte şi Mariana Fişcuci – asistent principal, şef de tură la UPU SMURD, mulţumită de rezultatele acestor discuţii: „Preşedintele Consiliului Judeţean a fost foarte înţelegător, ne-a ascultat toate dorinţele şi a spus că o să verifice informaţiile noastre şi o să ne dea un răspuns săptămâna viitoare, până marţi. În ceea ce priveşte UPU a spus foarte clar că nu avem bani de la Consiliul Judeţean, că fondul nostru este separat, venit de la minister, iar cei de la spital nu aveau de ce să ne taie sporul, din 75 la sută să-l facă 55, să fim per anvelopă 30 la sută. Dânsul a spus că se interesează şi va întreba de ce ne-a redus acest spor, care scade salariul la brancardieri şi la infirmieri cu câte 400 – 500 de lei. Nu trebuia scăzut sporul şi atunci aceşti oameni nu pierdeau din bani. Asistenţii şi doctorii nu au pierdut, dar ei da“.

Liderul sindical Maria Galescu a promis că în funcţie de ce se va rezolva la Bucureşti, la Consiliul Naţional SANITAS, se vor face şi paşii următori, în conformitate cu prevederile legale, ultimele acţiuni fiind greva şi instanţa.