Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Direcția Agricolă propunea aleșilor județului cele mai mari prețuri medii din țară pentru produsele agricole, lucru care ar fi împovărat și mai mult agricultorii cărășeni. Județul a votat reducerea acestora cu 20%, însă un viciu de procedură a făcut ca reducerea să fie, deocamdată, ștearsă cu buretele!

O hotărâre a consiliului județean, care a generat dezbateri aprinse în toamnă, a ajuns din nou mărul discordiei și spre final de an. Mai exact, stabilirea prețurilor medii la produsele agricole din județul Caraș-Severin, pentru anul 2023, care este folosit la echivalarea în lei a arendei plătite în natură, pentru stabilirea bazei impozabile. Potrivit cadrului legal, aleșii județului stabilesc prețurile medii în baza propunerii făcute de Direcția Agricolă a județului. Doar că, așa cum s-a constatat, cifrele direcției erau mult prea împovărătoare comparativ cu alte județe. Potrivit referatului de aprobare al proiectului, „s-a concluzionat că propunerea Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin care stipula prețuri de vânzare exprimate în lei/kg pe diferite produse agricole, este excesiv de oneroasă, raportat fie la propunerile din anii precedenți, fie la propunerile altor direcții pentru agricultură din țară. (…) În cele 42 de județe, prețul la grâu variază între 0,60 și 1,55 lei/kg (propunerea DAJ CS fiind de 1,7 lei/kg), la orz între 0,60 și 1,35 lei/kg (față de 1,8), la porumb între 0,50 și 1,42 lei/kg (față de 1,7), prețul la masă verde între 0,05 lei/kg sau 97 de lei/tonă (propunerea DAJ CS fiind de 0,2 lei/kg)“.

„Prețurile propuse sunt cele mai mari din țară, sens în care noi propunem reducerea lor cu 20%“, a spus consilierul liberal Mircea Teodorescu, iar președintele Romeo Dunca a cerut explicații Direcției Agricole vizavi de faptul că, deși i s-a transmis constatarea legată de prețuri, se insistă asupra nivelului acestora. Dragana Enea, de la DAJ CS, a precizat: „Nu dorim cele mai mari prețuri din țară, sunt prețuri așa cum am arătat în nota de fundamentare, am fundamentat modul de calcul, l-am trimis la Consiliul Județean și nu mai avem nimic altceva de adăugat față de ce am transmis acolo“.

Chiar și așa, pentru a nu împovăra agricultorii cărășeni, atât amendamentul de reducere a prețurilor medii, cât și proiectul, au primit girul aleșilor județului. Numai că surpriza a venit abia luna aceasta, la o nouă ședință, când secretarul general al județului, Darian Ciobanu, a început dezbaterile cu opinia sa motivată pentru care a refuzat să contrasemneze, pentru legalitate, proiectul de hotărâre ce stabilea prețuri medii mai dulci ca bază de calcul pentru impozitarea agricultorilor. Decizia a plecat de la plângerea prealabilă a consilierului Lucian Voina (PMP), care avertiza asupra faptului că unul dintre semnatarii amendamentului cu reducerea de 20% se numără și consilierul Vasile Brumar (PNL), care ar avea, în declarația de avere, 801 hectare. Consilierul vizat a explicat însă că, probabil dintr-o eroare tehnică, atunci când a completat declarația de avere, în loc de 8,01 hectare au apărut 801. Dar indiferent dacă e vorba despre 801 sau de 8 hectare, existența acestui interes din partea consilierului afectează valabilitatea hotărârii de consiliu. Ca atare, aleșii județului au votat revocarea proiectului, urmând ca, așa cum promitea consilierul Teodorescu, documentul să fie prezentat din nou, cu reducerile promise în beneficiul agricultorilor cărășeni.

La finalul dezbaterilor vizând revocarea proiectului, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, a declarat: „Am reglat un dubiu de incompatibilitate, punând turnesol peste baza asta acidă. Am făcut ceea ce trebuia să facem, am recalibrat o hotărâre unde exista un dubiu de incompatibilitate“.

JCS-A.M.