Caraş-Severin, Romania

BĂUȚAR – La Băuțar, apa curge în reluare, canalizarea vine sub presiune. Oamenii așteaptă însă Ruga!

Scriem asta deoarece lucrările la alimentarea cu apă au demarat încă din 2018, iar stadiul actual nu depășește 60% deși mai sunt șase luni până la termenul de finalizare a lucrărilor. Primarul Romeo Răduță a discutat cu constructorul căruia i-a comunicat dorința sa ca, până la 1 august, să fie funcțională porțiunea de rețea care deservește localitățile Bucova și Băuțaru de Sus. Trebuie precizat că rețeaua aflată în lucru are în jur de 20 km lungime, va deservi întreaga comună, iar proiectul, finanțat prin PNDL 1, se ridică la valoarea de 11 milioane de lei.

În lucru este și canalizarea, ritmul find însă mult mai alert. Lucrările la proiectul în valoare de 27 de milioane de lei, finanțat prin PNDL 2, au demarat anul trecut și, conform primarului Răduță, rețeaua va fi una sub presiune. „Asta înseamnă că la fiecare gospodărie va fi o pompă care va împinge în coloana principală. Rețeaua va deservi întreaga comună, cu excepția câtorva străzi mărginașe pentru care am depus pe Programul «Anghel Saligny» un proiect de extindere a canalizării”, am aflat de la Răduță.

Primarul ne-a vorbit și despre lucrările de reabilitare a școlii gimnaziale din Băuțar. Lucrarea a demarat mai demult, a fost stagnată și reluată, însă, la toamnă, școala va primi din nou elevii care, pe perioada lucrărilor, au învățat la școala din Bucova. Este vorba despre un proiect în valoare de 1,6 milioane de lei, finanțat prin PNDL 2.

Până atunci însă, pe 20 iulie, are loc Ruga satului. Până acum, era obiceiul ca Ruga să fie organizată atât la căminul cultural din Băuțaru de Sus, cât și la cel din Băuțaru de Jos. Cum însă venea lume puțină, începând cu acest an, Ruga va fi organizată în aer liber, într-o singură locație situată în apropierea primăriei. Pentru asta, primăria lucrează la amenajarea unei suprafețe de un hectar pe locului fostului teren de fotbal. „Am cumpărat un teren mai mare unde vom face alt teren de fotbal și din care a rămas o suprafață unde facem acest platou. Cumpărarea întregului teren a costat 35.000 de euro, iar investiția în platoul pentru Rugă costă 200.000 de lei”, a încheiat primarul Răduță.

JCS-Ionel Ivașcu