CARAȘ-SEVERIN – Cel puțin asta și-au propus, luni, la Porțile de Fier I, miniștrii Energiei din România și Serbia!
Precizarea a fost făcută în susbsidiar, „într-un eveniment de importanță strategică pentru regiune“, după semnarea, de către ministrul român al Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, și cel sârb al Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, a Memorandumului de Înțelegere privind proiectul de construire a interconectorului de gaze BRUA-Mokrin. Burduja a fost însoțit de directorul general Transgaz, Ion Sterian, și de președintele Directoratului Hidroelectrica, Károly Borbély, care au purtat discuții tehnice cu omologii lor din Serbia, prezentă fiind și o echipă tehnică din partea Transelectrica. „România și Serbia au făcut un pas important pentru interconectarea sistemelor de transport a gazelor naturale. Totodată, lucrăm îndeaproape pentru accelerarea interconectărilor de energie electrică, având toate premisele pentru finalizarea integrală a conexiunii Reșița-Pančevo în prima parte a anului 2025.“, a declarat ministrul.
Dacă proiectul interconectorului de gaz din Timiș este unul mai nou, fără legătură cu județul Caraș-Severin, povestea interconectărilor de energie electrică e una mai veche și ne privește direct. Demarată oficial ca proiect comun româno-sârb în octombrie 2011, porțiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reșița-Pančevo, realizată în variantă dublu circuit și finalizată în martie 2018, traversează teritoriile a 11 localităţi din judeţ: Reşiţa, Ezeriș, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berliște, Ciudanoviţa, Grădinari, Vărădia și Vrani.
LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, proiect care a fost demarat încă din 2010, la nivel de studii, a fost finalizat în 2024, prilej cu care a avut loc, în aprilie, o inaugurare festivă în Stația de transformare de la Porțile de Fier. Traseul acestei linii traversează tot 11 localități: Topleț, Băile Herculane, Mehadia, Iablanița, Lăpușnicel, Prigor, Bozovici, Anina, Carașova, Ezeriș și Reșița. În aprilie, Translectrica anunța că linia „va fi operaționalizată din punct de vedere comercial odată cu finalizarea lucrărilor de construire a stației 400 kV Reșița, estimată în semestrul al doilea al acestui an. Totodată, noua stație de 400 kV Reșița va permite și operaționalizarea LEA 400 kV de interconexiune Reșița-Pančevo, finalizată în 2018.“
De asemenea, „operaționalizarea comercială va spori considerabil capacitatea de racordare la rețea, atât pentru noii consumatori de energie electrică, care doresc să-și dezvolte activitățile în această zonă, cât și pentru integrarea unor noi surse de producție a energiei, în special a celor regenerabile, creând astfel premisele unei dezvoltări economice durabile pentru zona de vest a țării“, potrivit Transelectrica. Aspect deosebit de important întrucât, în prezent, sunt în diverse faze procedurale proiectele a cinci noi parcuri eoliene ce urmează a fi amplasate pe raza localităților Berliște, Ciuchici, Naidăș, Răcășdia și Vrani (96 de turbine), după ce, în aprilie, Ministerul Mediului a emis acordurile pentru ridicarea altor 85 de turbine de vânt în patru parcuri amplasate în extravilanul localităților Berliște, Ciuchici, Ciclova Română, Naidăș, Răcășdia, Sasca Montană și Vrani.
JCS-Walter Fleck