Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Este semnalul de alarmă tras de șeful județului în ședința Consiliului Județean, vizavi de noile arierate pe cale să se nască. Totuși, Romeo Dunca nu o va demite încă pe Alina Stancovici, Consiliul de Administrație urmând să analizeze și situația, și activitatea Comitetului Director!

Ședința ordinară a Consiliului Județean de joi, 30 martie, a fost deschisă practic cu problemele de la spital, întrucât pe ordinea de zi au fost introduse, în regim de urgență, 3 proiecte legate de Consiliul de Administrație al acestuia, două vizând demisii, celălalt – completarea forului cum membri titulari și supleanți.

Reprezentanții Opoziției au cerut explicații întrucât nu au înțeles urgența acestor proiecte, subliniind că nu vor vota, în bloc, proiectele cu pricina. Președintele CJ, Romeo Dunca, a precizat: „Urgența vine din necesitatea de a rezolva problema de la spital și de a întrerupe dezastrul care este acolo. (…) În raportul de audit vedeți că spitalul nu a facturat pur și simplu 2,5 milioane de lei către UPU și a venit la noi și a cerut 50.000 de lei să repare acoperișul, în loc să fi facturat 2,5 milioane. Conducerea catastrofală a spitalului nu a pus vize CFP (control financiar preventiv – n.r.) pe mii de documente, face plăți de 5 ori la o factură, nu înregistrează în contabilitate sume pentru a denatura cuantumul arieratelor, nu a respectat, nu a îndreptat nimic din ceea ce Corpul de Control al ministrului a recomandat – când a făcut controlul acum aproape doi ani –, ci a persistat și a înrăutățit situația. Conducerea spitalului, dacă nu va fi oprită, va aduce spitalul exact în situația de a avea din nou arierate!“

Chiar dacă au promis că nu vor vota la proiectele legate de Consiliul de Administrație al SJUR, nicio formațiune politică din CJ n-a ratat ocazia să facă nominalizări și să voteze membrii titulari și supleanții în CA. Și după o oră și jumătate de nominalizări, votări, consultări și numărări de voturi, concluzia e simplă. Din atâta spumă medicală din fruntea județului, nominalizată pentru o poziție în CA al SJUR, în urma votului final „am luat un fotbalist, constata Dunca. Vă place cum arată sistemul energetic al României? Hidrocentrale, frumos. Să știți că la origine a fost un cizmar. Nu contează foarte mult! Decât un doctor foarte priceput, dar care are lipsă de interes, mai bine un fotbalist care își dorește să schimbe în bine ceva!“ Șeful județului făcea referire la liberalul Viorel Lolea, care devine astfel membru titular al CA, cu 15 voturi obținute de la colegii din CJ. Tot membru titular, pe poziția destinată economistului, va fi Florentina Drăgan, care a obținut 19 voturi din partea aleșilor județului.

Cât despre actualul manager al Spitalului Județean, Alina Stancovici, președintele CJ a declarat că nu a luat încă decizia demiterii acesteia, urmând ca și situația și activitatea Comitetului Director să fie analizate de către Consiliul de Administrație, întrucât până la urmă situația dezastruoasă a spitalului nu poate fi pusă doar în cârca managerului, așa cum cere și Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. „Am trimis din nou, cu rugămintea să se analizeze, să vină un punct de vedere și la Comitetul Director și al activității acestuia. (…) Probabil s-au gândit numai la manager dar n-au ținut cont de faptul că situația spitalului se datorează nu numai prestației managerului, ci și a întregului Comitet Director.“, a încheiat Dunca.

JCS-A.M.