Numărul angajaţilor care apelează la ajutorul medicului pentru a obţine câteva zile libere este tot mai mare. Fie că suferă de ceva sau nu, încă există oameni care se îmbolnăvesc… doar pe hârtie. Cei mai „bolnavi“ angajaţi sunt cei din judeţul Dolj, unde au fost eliberate aproximativ 90.000 de concedii medicale în acest an. Faţă de anul 2008, în primele nouă luni ale anului, sunt 40 de mii mai multe faţă de tot anul 2008, iar rata îmbolnăvirilor nu s-a modificat în ultimii doi ani.
La nivelul judeţului Caraş-Severin există aproximativ 63.000 de angajaţi, iar numărul concediilor medicale este destul de mic. „În Caraş-Severin au fost eliberate în primul semestru, un număr de 12.524 de concedii medicale“, ne-a spus Mirela Zeman, preşedintele director al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.
Se poate ca şi criza să fie unul dintre factorii ce i-a determinat pe oameni să se îmbolnăvească forţat. De exemplu, există angajatori care au preferat să îşi lase angajaţii acasă… ca să nu le mai plătească salariul iar unii muncitori au intrat în concediu medical tocmai ca să se salveze de la eventuale concedieri.
De anul viitor însă, scutirile medicale nu vor mai fi un „scut“ pentru salariaţi, pentru că aceştia vor fi verificaţi cu poliţia, iar cine este bolnav doar în acte, va fi sancţionat. În 2009, bugetul asigurărilor de sănătate a suportat peste un miliard de lei vechi pentru plata concediilor medicale, care au oscilat între trei la 180 de zile libere.
Anca Preda
[email protected]