Comuna Copăcele a rămas fără primar! Fratele edilului îi ia locul! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

COPĂCELE – Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a emis ordinul pentru încetarea mandatului de primar al lui Ion Ilie Hîrţaucă!

De fapt, povestea primarului de Copăcele este mai lungă și mai veche. Acestuia i-a încetat mandatul o dată prin ordin, în anul 2018, după ce Curtea de Apel a constatat, prin decizie definitivă, existenţa unui conflict de interese. Practic, în 2018, primarul a fost decăzut şi din dreptul de a candida, iar termenul de decădere ar fi trebuie să expire la 31 august 2021.

„Ca urmare a alegerilor locale din data de 27.09.2020, dl. Hîrțaucă Ion Ilie a fost validat în funcția de primar al comunei Copăcele de către Tribunalul Caraș-Severin, după ce, în prealabil, Judecătoria Caransebeș, prin Încheierea civilă nr. 2145/20.10.2020, pronunțată în dosarul nr. 3609/208/2020, a invalidat mandatul de primar al acestuia. Judecătoria Caransebeș, prin încheierea de mai sus, raportat la prevederile art.25 din Legea nr.176/2010, a apreciat că primarul ales al comunei Copăcele, Hîrțaucă Ion Ilie, nu întrunește condițiile de eligibilitate deoarece are o condamnare penală pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese în formă continuată. Prin Decizia civilă nr.33/03.11.2020, Tribunalul Caraș-Severin a admis apelul apelantului Hîrțaucă Ion Ilie și a validat mandatul de primar al acestuia, reținând că dreptul apelantului Hîrțaucă Ion Ilie de a ocupa funcția de primar din perspectiva Legii nr. 176/2010 poate fi analizat într-o altă procedură, astfel cum s-a întâmplat și cu mandatul anterior de primar al apelantului“, se arată în solicitarea semnată de prefectul judeţului atunci când a cerut referat la secretarul comunei Copăcele pentru încetarea mandatului.

După ce toate demersurile legale au fost făcute, având în vedere toate deciziile instanţelor şi o serie de texte de lege, prefectul a emis ordinul de încetare de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului de Copăcele, Ion Ilie Hîrțaucă. Ordinul poate fi atacat la instanța de contencios administrativ. Chiar şi aşa, Primăria Copăcele rămâne tot pe mâna familiei Hîrţaucă, pentru că viceprimarul Viorel Hîrţaucă este fratele primarului demis, numai că viceprimarul este liberal, în timp ce fostul primar a candidat din partea Alianței PSD-Pro România.

JCS-Nina Curiţa