Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cascada Bigăr continuă să facă furori în presa internaţională, tot mai multe publicaţii de profil incluzând-o pe lista obiectivelor turistice care trebuie vizitate în România.

De când National Geographic a expus-o mapamondului, cu nişte poze mai mult sau mai puţin modificate, o adevărată isterie s-a iscat în jurul căderii de apă de la Paralela 45. Devenită vedetă peste noapte, micuţa cascadă a văzut în ultimii ani un aflux nesperat de vizitatori. Acum, pe lângă Bigăr, site-ul francez lepetitjournal.com recomandă alte trei cascade din ţara noastră, Vânturătoarea din Munţii Cernei, lângă Băile Herculane, Cascada Cailor şi Vălul Miresei din Maramureş, respectiv Cluj.

Despre Bigăr s-a scris şi povestit atât de mult încăt nu văd ce-aş mai putea să vă spun eu în plus. Dar cascada Vânturătoarea este mai puţin cunoscută, în ciuda faptului că este, probabil, cascada cu cea mai lungă cădere de apă din ţara noastră (aproximativ 50 de metri din două praguri combinate şi circa 40 de metri de la pragul inferior). Accesul se face de pe DN67D, la podul peste Cerna situat înainte de Motelul Dumbrava, cum vii dinspre Herculane. Se trece podul şi după căţiva metri începe marcajul cu cruce roşie. Aproximativ o oră şi jumătate de traseu destul de solicitant vă mai desparte de cascada Vânturătoarea. Numele îi este dat de faptul că, după primul prag, apa se loveşte de stâncă şi se împrăştie prin aer, dând impresia că este bătută de vânt, oferind, atunci când debitul de apă este suficient, un spectacol natural încântător. Este recomandat să mergeţi primăvara după topirea zăpezilor sau după vreo ploaie, pentru a vedea cascada în adevărata ei splendoare. Vă va oferi, probabil, o experienţă mult mai spectaculoasă decât ce oferă Bigărul. În zonă se mai găsesc şi cascada Fecioara Maria şi Cheile Ţăşnei. Aşadar, dacă alegeţi să mergeţi la Herculane, aveţi o mulţime de locuri pe care să le vizitaţi, pe lângă cele deja cunoscute.

Prea puţin promovate, aceste monumente naturale stau cuminţi în sălbăticie şi aşteaptă adevăraţii pasionaţi să le viziteze. Cei care nu se sperie că-şi rup încălţămintea pe potecile munţilor, cei pe care un pic de efort nu-i descurajează niciodată şi, nu în ultimul rând, cei care se duc să admire natura din pură pasiune, nu doar ca să posteze pe Facebook o poză dintr-o locaţie „în trend“.

JCS-Flavius Militaru

FOTO: Amazing Romania