Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zilele acestea, cofetarii au lucrat la foc continuu, după ce au primit comenzi mai mari decât se aşteptau.

La mare căutare sunt cozonacii cu mac şi nucă, torturile de ciocolată şi frişcă, prăjiturile mărunte cu bezea şi cacao, dar şi produsele de patiserie: şmerchifle, sărăţele şi pateuri cu brânză sau caşcaval.

„Muncim mai mult în aceste zile, şi credem că va fi la fel şi săptămâna viitoare, de Revelion, atunci când, cel mai probabil, vom avea comenzi mai speciale. Dacă pentru Crăciun se vând foarte bine cozonacii şi prăjiturelele de casă, de regulă, pentru Noaptea dintre Ani clienţii noştri fideli comandă torturi, în special pe cel de ciocolată şi vişine care este şi specialitatea casei”, ne-a spus Anca Jurescu Gaiţă, administratorul unei cofetării din Lunca Bârzavei.

Pentru a fi siguri că nu vor rămâne fără dulciurile preferate pe masa de Crăciun, unii reşiţeni au făcut comenzi încă de la finele săptămânii trecute. „Nu am timp şi nici nu-mi doresc să petrec prea multe ore în bucătărie, aşa că, de fiecare dată, prăjiturile sau torturile pentru sărbători le comand de la această cofetărie. Numai aici găsesc prăjiturile copilăriei mele”, ne-a spus Carmen Tomoiu.

Indiferent de sortimentele alese, cu frişcă şi fructe ori cu ciocolată şi marţipan, din mâinile cofetarilor pricepuţi iasă adevărate capodopere. Pentru a fi pe placul clienţilor care-şi doresc să guste bunătăţi „ca la mama acasă”, cofetarii s-au reîntors la reţetele bunicilor, aşa că din cofetării nu lipsesc prăjiturile cu foi de miere şi nucă, salamul de biscuiţi sau nuga.

Preţurile acceptabile reprezintă un alt motiv pentru care gospodinele au renunţat la coptul prăjiturilor în casă. Pentru un tort, preţul variază între 30 şi 55 de lei kilogramul. Depinde cât este de mare, dar şi de cofetăria din care este cumpărat. Un kilogram de prăjituri costă, în medie, între 20 şi 35 de lei, iar un kilogram de produse de patiserie ajunge la 25 de lei. Cozonacii au preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei, în funcţie de gramaj şi umplutură.

Roxana Bălan Nafiru