Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat că a cerut Romsilva ca până în septembrie 2020 pădurile seculare să fie puse sub protecţie pentru a fi conservate! Aproape 20 la sută dintre acestea sunt în Caraș-Severin!

În România au fost identificate peste 8.300 de păduri seculare, cele mai multe de fag şi molid. „Am luat o decizie naţională: pădurile seculare din România ies din circuitul economic şi intră sub protecţie. Codrii seculari pe care îi avem vor fi protejaţi şi păstraţi pentru generaţiile viitoare! Nu vreau să fim ultimii martori ai pădurilor seculare din România! Am identificat la nivel naţional 8.364 de păduri seculare şi am solicitat RNP Romsilva ca până la 15 septembrie 2020 acestea să fie introduse sub protecţie pentru a fi conservate. În total vorbim despre 100.000 ha”, a declarat Costel Alexe.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, în aceste păduri vor mai fi permise doar intervenţii de conservare. Cele mai multe păduri seculare din ţară sunt de fag (5.248), molid (1.305) şi de stejar (1.041) şi se găsesc cu precădere în judeţele: Caraş-Severin (19,4%), Neamţ (17,1%), Argeş (8,6%), Bacău (8,4%), Gorj (7,7%), Vâlcea (5,9%) şi Hunedoara (4,9%). Cele mai bătrâne păduri seculare se găsesc în judeţul Dâmboviţa, unde media de vârstă este de peste 270 de ani, în Caraş-Severin, unde media este de peste 235 de ani, sau în Arad, cu o medie de peste 230 de ani, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Mediului.

Pădurile seculare cu structuri primare de la Izvoarele Nerei sunt mostre ale ultimelor ecosisteme terestre care au mai rămas Europei, adevărate laboratoare ştiinţifice, lecţii vii ale tainelor universului pădurii. Amintim că, în Caraş-Severin, situri UNESCO au fost declarate pădurile seculare din: Domogled – Valea Cernei, Cheile Nerei – Beuşniţa şi Izvoarele Nerei din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului.

JCS-Nina Curiţa

FOTO: WWF România

Adaugă comentariu