Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Nu este vorba despre vreo altă știre alarmistă care bântuie internetul, cu titlu amăgitor, ci de o veste cât se poate de reală: astăzi, 11 mai, expiră toate polițele RCA emise de cei de la City Insurance. Și nu doar ele!

Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția asupra faptului că polițele RCA emise de societatea City Insurance încetează de drept pe 11 mai 2022, chiar dacă perioada de valabilitate a acestora depășește data menționată. Același lucru se întâmplă cu toate celelalte polițe de asigurare și reasigurare încheiate de societate. „Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de ASF pe numele societății SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, articolul 262 «în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleași condiții, se vor denunța și contractele de reasigurare»“, se arată într-un comunicat al autorității.

Acesta este motivul pentru care posesorii de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător. În caz contrar, dacă sunt prinși circulând cu un vehicul fără o nouă poliță, sunt pasibili de sancțiuni usturătoare. Lipsa RCA se amendează cu sume cuprinse 1.000 și 2.000 de lei. Iar cei de la Rutieră pot decide, ca măsuri suplimentare, reținerea certificatului de înmatriculare al mașini sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare!

Tot de acum, persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliță nouă, nu vor putea fi despăgubite în baza poliței City Insurance, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate. Terții păgubiți se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese. În caz contrar, terții păgubiți nu se pot adresa niciunui organism sau asigurător și vor fi nevoiți să se îndrepte împotriva șoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului, a mai precizat ASF.

JCS-Antoniu Mocanu