Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, proiectul privind răspunderea civilă (malpraxis) e finalizat.

Eugen Nicolăescu spune că principala modificare legată de procedura în cazul unui caz de malpraxis este instituirea obligatorie a unui sistem ce să aducă pe primul plan soluționarea amiabilă a litigiului, prin negociere directă între asigurat, asigurator și pacient.

„Pacientul va beneficia de proceduri simplificate, costuri reduse şi garanţia că atunci când se va dovedi actul de malpraxis va fi despăgubit de către asiguratori. De asemenea, noua lege le oferă medicilor o protecție reală din partea asiguratorilor în cazurile de malpraxis, ei fiind asigurați atât pentru daune materiale cât și morale”, se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Medicii cărăşeni agreează ideea unei legi definitorii în cazurile amintite, ce ar putea aduce şi alte adaosuri benefice.

„Era necesară o asemenea lege, având în vedere faptul că fiecare firmă de asigurări ce are oferte pe acest segment are oferta, preţul şi conduita proprie în aceste cazuri. Vor fi definite, cel mai probabil, şi cazurile în care există solicitări pentrun daune morale. Mai mult, va pune la discuţii pe picior de egalitate la negocieri atât corpul medical cât şi firmele de asigurări”, a amintit dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.

În proiect a fost introdusă şi clauza de anterioritate, astfel încât medicul să fie asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.

Flavius Rotariu