Când vine vorba despre gaz, reşiţenii (abonaţi ai CET Energoterm Reşiţa) stau cu teama că, dacă facturile nu se plătesc la timp, se va sista furnizarea acestuia, cum era să se şi întâmple pe 20 decembrie 2010.
Însă, există probleme deosebite şi atunci când vine vorba despre apa potabilă. Apa care ajunge la robinetele reşiţenilor vine din lacurile de acumulare gestionate de conducerea combinatului reşiţean şi este numită apă brută. Adică, apă netratată cu clor.
Ei bine, aceasta „pleacă“ de la TMK spre AquaCaraş, care este furnizează apă potabilă atât pentru populaţie cât şi pentru uzină, evident la un preţ mult mai mare decât cel cu care achiziţionează apa brută. Acum însă, TMK a solicitat majorarea tarifului, doar că s-a lovit de refuzul AquaCaraş. Solicitarea TMK a fost ca noul preţ să fie de 0,16 lei/metru cub de apă brută (nici măcar 5% din preţul încasat de la populaţie), în caz contrar urmând a se trece la sistarea alimentării.
Negocierile ce au avut loc la mijlocul lunii decembrie a anului trecut au eşuat, cele două părţi acuzându-se reciproc: fie că furnizorul a modificat nemotivat tarifele, fie că cei de la TMK solicită o majorare nejustificată. Totuşi, problema trebuie soluţionată şi mai ales este nevoie de implicarea autorităţilor locale şi judeţene în această situaţie.
Primul care a luat atitudine a fost Mihai Stepanescu, edilul şef al municipiului de pe Bârzava: „Ca urmare a faptului că negocierile între cele două firme (TMK şi AquaCaraş) au eşuat, am solicitat prefectului de Caraş-Severin, Octavian Ţunea, să convoace o întrunire a tuturor factorilor implicaţi pentru găsirea unei soluţii optime. Am solicitat acest lucru în primul rând pentru a clarifica problema pentru populaţia Reşiţei, dar şi având în vedere situaţia dublă a TMK Reşiţa, cea de furnizor de apă brută dar şi de beneficiar al serviciilor de apă potabilă şi canalizare“.
Conform edilului, există şi alte probleme cu privire la reţelele de apă, de această dată privind stadiul de pregătire al documentaţiilor la proiectul ISPA pentru Reşiţa. Primarul a solicitat Ministerului Mediului – Direcţiei Generale AM POS Mediu o informare cu privire la această problemă, iar Doina Franţ, director în cadrul ministerului, a răspuns.
Un răspuns din păcate deloc favorabil nouă: „Echipa de consultanţă responsabilă cu pregătirea Aplicaţiei de Finanţare a elaborat Master Planul judeţean, în prezent fiind în curs de finalizare. Menţionăm, că se înregistrează întârzieri semnificative în ceea ce priveşte acest document (…) din cauza discuţiilor tergiversate cu privire la amendarea contractului de asistenţă tehnică pentru pregătirea proiectului. Ministerul Mediului a înştiinţat şi autorităţile locale cu privire la această situaţie“.
Anca Preda