Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Stadiul proiectului de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în judeţul Caraş-Severin a fost prezentat recent în cadrul unei şedinţe derulate la Prefectura Caraş-Severin.

Proiectul a fost demarat în 2012. Atunci s-a obţinut o finanţare de peste 490 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţ, dar cum nu s-a reuşit finalizarea proiectului, în 2017 a fost semnată fazarea acestuia pentru suma rămasă, adică peste 390 de milioane de lei. După şase ani de la aprobarea proiectului al cărui beneficiar este AquaCaraş, niciunul dintre cele 12 contracte nu a fost finalizat, iar motivul ar fi întârzierea plăţii unor facturi. „Facturile istorice, care nu au fost achitate cu ani în urmă, au dus la întârzieri de contract, au dus la blocarea acestor lucrări, peste tot. În momentul de faţă, datorită sprijinului Consiliului Judeţean, care a luat un credit, s-a efectuat plata acestor facturi, şi acum s-a plecat să se implementeze acest proiect. A fost un lanţ de evenimente pe care acum AquaCaraş l-a depăşit, iar lucrările în tot judeţul se vor finaliza, a precizat Flavius Nedelcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Un alt motiv pentru întârzierea lucrărilor a fost pus pe tapet de directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Liubiţa Raichici, care a menţionat că au fost cerute certificate de descărcare de sarcină arheologică, în cazurile în care conductele trec prin situri arheologice, certificate pe care nu le poate elibera. „Să eliberezi un certificat de descărcare înseamnă să cercetezi amănunţit, un an, doi, zece, douăzeci, practic înseamnă oprirea lucrărilor peste tot. Soluţia găsită legal a fost supravegherea arheologică. Legea spune că atunci când supraveghezi astfel de lucrări, dai peste vestigii, opreşti şi cercetezi. Punctual, la Bocşa au găsit nişte bolţi din cine ştie ce secol care trebuie cercetate. Acum, beneficiarul este obligat când se găsesc vestigii să facă un alt contract cu cel care execută lucrarea, respectiv un muzeu, să cerceteze, ceea ce înseamnă costuri suplimentare. La Bocşa s-au oprit pentru că nu există un contract nou, punctual, cu Muzeul de la Caransebeş care să cerceteze vestigii, a declarat Liubiţa Raichici, punctând faptul că Direcţia de Cultură nu are nici fondurile, nici forţa, nici timpul necesar pentru eliberarea unor astfel de certificate. După cum afirmă aceasta, soluţia ar fi încheierea unor contracte de supraveghere cu un muzeu.

romanilor

Pe de altă parte, potrivit reprezentantului Aquacaraş la şedinţa găzduită de Prefectură, de vină pentru întârzieri ar fi şi constructorul care se plânge de lipsă de angajaţi. Declarându-se sătul de scuze şi motive contradictorii, Matei Lupu, prefectul judeţului a pus punct polemicii afirmând că cetăţenii sunt nemulţumiţi şi, indiferent cine este de vină, acest proiect trebuie finalizat. „Am fost până acum în şase zone din Caraş-Severin în audienţă. Nu a existat zonă în care să nu fie probleme cu Aquacaraş şi cu gunoiul. Au fost principalele probleme pe care le ridică oamenii. Iar noi trebuie să le rezolvăm. Sunt oraşe care sunt blocate, nu pot să asfalteze până nu se pun conductele. Am stat în letargie prea mult. Nu ştiu cum, dar trebuie să le rezolvăm, pentru că altfel o să stăm şi o să găsim motive şi o să spunem ştiţi din cauza aia e albă, din cauza aia e maro, din cauza aia e gri. Că nu avem oameni, este problema constructorului, să nu se angajeze. Când se termină această perioadă de contractare? Ne trezim că nu terminăm lucrările şi mai trebuie să dăm şi bani înapoi, a răbufnit Matei Lupu