CARAȘ-SEVERIN – Vorbim despre RMN-ul de la județean, despre un medic internist, unul de familie pentru Berliște, o clinică de investigații de rezonanță magnetică și un cabinet psihiatric!
„Continuăm cu succes demersurile noastre de a îmbunătăți sistemul de sănătate și concretizăm. Iată avem astăzi alături de noi 5 noi furnizori de servicii medicale de calitate. Subliniez calitate pentru că este o regulă obligatorie.“, a transmis președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, Ionuț Popovici, în cadrul unei conferințe de presă. Chiar dacă nu a făcut vreun bilanț al activității sistemului public de asigurări sociale de sănătate din județ, oficialul a ținut să le mulțumească „colegei mele, director relații contractuale, Mirela Zeman, medicului șef al județului Caraș-Severin, Laurențiu Mărțuică, și întregului aparat propriu, care este important în egală măsură“, dar și celor 5 noi parteneri.
Cine sunt cei 5 noi furnizori de servicii medicale de care vor putea beneficia cărășenii? Avem un nou specialist pe medicină internă, Andreea Gavrilescu, o reșițeancă întoarsă acasă cu familia, deschizând un cabinet în incinta Policlinicii de vizavi de Staționarul II (etaj 2, camerele 214, 215). De la medicul specialist am putut afla că „oferim consultații legate de medicină internă ce presupun evaluarea pacientului, încadrarea în diagnostic și tratamentul aferent, dar și consiliere în ceea ce privește prevenția patologiilor cardio-vasculare, metabolice. Cabinetul este dotat cu aparatură de ultimă generație în sensul că putem efectua pacienților noștri EKG, ecografie abdominală, holter tensiune, holter EKG, măsurarea tensiunii, măsurarea saturației oxigenării în sânge. Sper eu pe viitor spirometrie și probă de efort.“
Vlad Stoichescu, reprezentând Clinica Sf. Alexandru, care funcționează în incinta Spitalului Județean, a precizat că „oferim servicii de investigații de rezonanță magnetică de înaltă calitate, cu un aparat de ultimă generație, cu o echipă de medici din toată țara, extraordinar de pregătită.“
Un nou medic de familie vine în comuna Berliște, după o pauză de vreo 3 ani. Nou venită în județ, intrată în pâine de câteva zile cu sprijinul autorităților locale, la început de drum se află Georgiana Roxana Lungu, care este din Hunedoara, și ne spune: „Am terminat rezidențiatul la Timișoara, pe medicina de familie, sunt medic specialist și voi lucra în cadrul dispensarului din comuna Berliște.“ Odată cu venirea sa în județ se reduce minusul de medici de familie în mediul rural cărășean la 17.
Ovidiu Valentin Almăjan, reprezentantul Legal Medima Reșița, a prezentat „a 17-a clinică dintr-o rețea momentan de 21 de clinici răspândite pe toată suprafața țării. Pacientul este centrul activității noastre, care trebuie să beneficieze de toate serviciile de excelență în imagistica medicală. Serviciile pe care le oferim pacienților sunt investigații de tip IRM, investigații de rezonanță magnetică și computer tomografie, cu toate tipurile de investigații disponibile pe astfel de aparate. Menționez că aparatele sunt producție 2024, dotate cu inteligență artificială, asta scade disconfortul pacienților care se află în investigații, reducând până la jumătate timpii de staționare, cât și nivelul de iradiere la computer tomograf. Mizăm pe rezultate rapide, în 24 de ore, oferite de o excelentă echipă de peste 100 de medici la nivel național, condusă cu profesionalism de prof.dr. Iana, directorul medical al rețelei de clinici Medima.“
Tot în Policlinica de vizavi de Staționarul II (la etajul 3, camera 308), o putem regăsi pe Adriana Claudia Suru, medic specialist în psihiatrie: „Dinainte de terminarea rezidențiatului mi-am dorit să mă întorc în Reșița, pentru că sunt de loc din Reșița, aici sunt și părinții mei. Am început prin a face o frumoasă colaborare cu Spitalul Județean, pe linia de gărzi, unde în continuare îmi aștept pacienții și pe partea de urgențe. Dar mi-aș dori să pot să-i văd și într-un mediu mai calm, mai liniștit cum este cabinetul. O să-i pot vedea în liniște, o să-i primesc cu empatie, să nu mai existe presiunea asta că vine la psihiatru și că ceva nu este bine. Am observat că reșițenii sunt tot mai deschiși și că sunt nerăbdători să-și rezolve anumite probleme de sănătate mentală. (…) Și mă bucur foarte mult că am reușit să închei contractul cu Casa de Asigurări.“
Ne place sau nu, acest cabinet este cu atât mai necesar cu cât aruncăm un ochi pe consumul de medicamente decontate de Casă, unde o mare pondere o dețin medicamentele pentru acest segment de afecțiuni.
JCS-A.M.