Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Recent s-a desfășurat la Reșița Turneul „Speranțelor” la șah, la care au fost invitați cei mai buni șase șahiști din Caraș-Severin până în 12 ani!

A fost un veritabil campionat de șah al județului pentru această categorie de vârstă, la care au participat patru reșițeni: Anca Tecliș, Ionel Văduva, Alin Stîngu și Vlad Cătălin Guțu. De asemenea a mai participat și bocșeanul Albert Drăgoi. Toți acești șahiști sunt antrenați de Valeriu Grozav. Caransebeșeanul Christian Arrydan Tamaș este antrenat de Alexandru Tunaru.

„Toți sunt deosebit de talentați și așa cum au demonstrat-o până acum, sunt de fapt cei mai buni juniori până la vârsta de 17 ani. S-a jucat în sistem turneu, deci fiecare cu fiecare, pe distanța a cinci runde, la timpul de 30 de minute pentru fiecare jucător. În final clasamentul a fost oarecum surprinzător, față de ordinea ierarhică teoretică a jucătorilor”, a spus Valeriu Grozav.

Pe primul loc s-a clasat Christian Arrydan Tamaș cu 4 puncte, obținând trei victorii și două remize. Un punctaj similar l-a realizat și cel de al doilea clasat, Ionel Văduva, tot cu trei victorii și două remize. Cei doi au terminat la egalitate partida lor, dar vârsta a făcut diferența. Cu câteva luni mai mic decât Văduva, Tamaș a fost desemnat câștigător. Acesta a fost criteriul care a stabilit învingătorul turneului. Oricum, ambii jucători merită toate felicitările pentru modul cum au jucat, ei clasându-se în fața favoriților, deși au fost cei mai tineri dintre participanți. Podiumul a fost completat de Alin Stîngu cu 3 puncte, care tot la criteriul vârstei l-a devansat pe deja tradiționalul său adversar, Albert Drăgoi. Ei au fost urmati de Vlad Cătalin Guțu, care a realizat o bună partidă, reușind să o învingă pe mai experimentata Anca Tecliș, clasată în urma sa.

Deși ambițiile au fost mari, s-a jucat într-un desăvârșit spirit de fair-play, iar partidele au fost de un bun nivel tehnic. Turneul a fost organizat, arbitrat și sponsorizat de antrenorul Valeriu Grozav. În final s-au acordat premii în bani, cărți de șah și DVD-uri cu conținut șahist pentru toți jucătorii participanți. De asemenea, Asociația Județeană de Șah Caraș-Severin, prin președintele ei, Mihai Bolintiș, a oferit învingătorului o frumoasă cupă și diplome tuturor participanților.

Ștefan Moraru