Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Din cauză că incidenţa a sărit de 4 la mie în Reşiţa şi Oţelu Roşu, iar la Ciuchici a ajuns la 3,74, pentru cărășenii din aceste localități au fost impuse mai multe restricţii!

Astfel, este necesară, pe lângă purtarea măştii şi distanţare de 1 metru, prezentarea dovezii vaccinării, dacă au trecut zece zile de la finalizarea schemei, a testului RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, a unui test rapid de cel mult 48 de ore, sau a dovezii că se află între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Aceste obligaţii se aplică la competiţii sportive, inclusiv în aer liber, unde poate fi ocupată maxim 30% din capacitatea spaţiului. La fel e la cinema sau la spectacole, unde publicul este redus la 50%. Regulile se aplică şi la evenimente în aer liber, în genul spectacolelor, concertelor, festivalurilor, unde au voie cel mult 1.000 de persoane.

Nu se cer dovezile legate de Covid, dar se limitează la 10 persoane care nu locuiesc împreună toate activităţile recreative şi sportive în aer liber. În schimb, se cer dovezile legate de Covid la evenimentele private (nunţi, botezuri), cu un număr maximum de 200 participanţi şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană.

Cursuri şi ateliere de lucru se pot face tot cu prezentarea documentelor Covid, pentru cel mult 150 de persoane la interior sau 200 la exterior şi cu asigurarea suprafeţei de minimum 2 metri pătraţi de persoană. Hârtiile se cer şi pentru conferinţe, care pot avea maximum 150 de persoane în interior, tot cu 2 metri pătraţi de persoană. La meetinguri şi demonstraţii se cer hârtii, cu maximum 100 de participanţi, cu o serie de alte obligaţii: masca, dezinfectarea mâinilor, distanţarea prin asigurarea a minimum 4 metri pătraţi de persoană, acolo unde este posibil. De altfel, în toate cazurile de adunări, de activităţi care adună persoane, se cere purtarea măştii şi distanţarea!

Şi o cafea are nevoie de certificat verde!

Dacă mergi la benzinăria OMV din Reşiţa şi, după ce ai alimentat, te-ai gândit să bei o cafea specială ca în reclamă, când vrei să te aşezi la terasă, vei avea o surpriză: ţi se cere certificatul verde! În cazul restaurantelor, cafenelelor, teraselor, se permite ocuparea a jumătate din capacitate, de la 5.00 la 2.00, cu prezentarea documentelor amintite. Dacă acestea funcţionează în interiorul centrelor comerciale, este necesară şi delimitarea spaţiului pentru consum.

În cazul restaurantelor şi al cafenelelor din interiorul unităţilor de cazare, precum şi al teraselor acestora este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului, tot în intervalul orar 5.00-2.00, doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi.
Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-2.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Cei licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc pot funcţiona până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, participanţii fiind obligaţi să prezinte documente. La fel şi în cazul piscinelor interioare. Locurile de joacă pentru cei mici pot funcţiona cu prezentarea documentelor, la jumătate din capacitate, între orele 5.00 şi 24.00. Sălile de jocuri pot funcţiona tot cu prezentarea documentelor, la jumătate din capacitate, în intervalul orar 5.00 şi 2.00.

JCS-A.M.