Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Activitatea, coordonată de prof. Ilie Ene, se desfășoară în incinta școlii gimnaziale din comună.

În urmă cu șapte ani, antrenorul emerit Ilie Ene, renumit pentru descoperirea de talente și lansarea lor în marea performanță, a avut o inițiativă inedită. Aceea de a înființa în comuna Brebu un centru pentru practicarea luptelor libere, o premieră pentru sportul din mediul rural în această disciplină. Iar ideea sa a prins contur destul de repede, pentru că a fost susținut de reprezentanții Clubului Sportiv Școlar Reșița, ai Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, ai școlii din localitate, dar și ai Primăriei Brebu. Astfel că, odată amenajată sala de lupte și dotată cu strictul necesar, s-a demarat acțiunea de selecție.

„M-am bazat și mă bazez, în primul rând, pe sprijinul doamnei director Madelona Axinescu, care are o deschidere totală și față de sport, al tuturor cadrelor didactice din școală, ne-a declarat prof. Ilie Ene. Apoi, așa cum și speram, am găsit un interes deosebit în rândul copiilor, care m-au încurajat să fac performanță și într-o localitate rurală. Încet, încet, dorința lor de a face performanță a dat roade, obținând o serie de rezultate pe plan regional și național. Sigur, nu toți au ajuns pe podium, dar cred că au acumulat o anumită experiență, care îi va ajuta în viață. Și asta este o altă satisfacție a mea“.

Revenind în actualitate, tinerii luptători de la Centrul din Brebu au obținut în 2014 câteva rezultate notabile prin Anton Bordeianu, Dumitru Gașpar (ambii medaliați la campionatele naționale de copii), Alexandru Brașoveanu, Tiberiu Lakatos şi Bogdan Țicheriu, evidențiați la concursurile regionale și la etapele zonale.

„În 2015 avem două obiective importante. Să înlocuim suprafața de luptă, fiindcă saltele sunt foarte vechi, iar prelata nu este una de lupte, ci una de camion și deja e prea aspră, iar copiii au de suferit la coate şi la genunchi. Sperăm să găsim înțelegere la inspectorat, la club. Apoi, vrem să continuăm activitatea de selecție, în paralel cu antrenamentele grupei de performanță. Am trecut și la ședințe comune de pregătire. O dată pe săptămână deplasez la Brebu, cu mașina personală, câte doi, trei dintre elevii mei de la Reșița, pentru a crea o anumită emulație, o anumită stare de spirit în sală“, ne-a mai spus prof. Ilie Ene, cel care, în cariera sa de antrenor, a lansat sportivi de performanță la toate nivelurile, până la Jocurile Olimpice, cu Romică Rașovan, cel mai elocvent exemplu, prezent la Olimpiada de la Barcelona, din 1992.