REŞIŢA – 24 octombrie 2016, 100 de ani de la moartea eroică la Lainici a generalului Ioan Dragalina.
Centenar omagiat de Muzeul Banatului Montan (MBM) prin expoziţia fotografică vernisată marţi, 18 octombrie, şi care rămâne deschisă până la sfârşitul anului. Expoziţia inaugurează seria de manifestări organizate de muzeul reşiţean pentru a marca trecerea unui secol de la Primul Război Mondial şi intrarea României în război, în 1916.
Despre generalul Ioan Dragalina se poate spune că a fost un mare caracter, reţinem din cuvântul lui Dumitru Ţeicu, directorul MBM. „La deschiderea Universităţii Bucureşti, primul ministru îi spunea Regelui Carol I că şcoala va scoate mulţi specialişti de care ţara are nevoie. Dar ţara ducea lipsă de caractere, nu de specialişti, după cum avea să răspundă Regele. Dragalina a dobândit caracterul din familie, iar pregătirea militară în şcolile militare imperiale din Caransebeş, Timişoara sau Viena. În armată română a parcurs toate treptele militare, de la sublocotenent până la general”, spune directorul MBM despre generalul născut la Caransebeş.
În vreme de război, generalul era cel dintâi care executa ceea ce cerea de la subordonaţi, fiind un exemplu prin apropierea de trupă şi de ofiţerii din prima linie. Pe 12 octombrie 1916, era rănit în apropiere de Mănăstirea Lainici, iar 12 zile mai târziu murea sub ochii fiului său, Corneliu, cel care lupta pe frontul din Dobrogea.
Astăzi, românii trăiesc paşnic în statul făurit la capătul Primului Război Mondial. Generalul născut la Caransebeş este doar unul dintre miile de eroi căzuţi la datorie pentru ca noi, astăzi, să putem fi liberi. Elevii de la două licee reşiţene au participat la vernisajul expoziţiei omagiale, o expoziţie deschisă tuturor celor intersaţi să cunoască un mare caracter, aşa cum parcă România are nevoie din nou.