– Odată cu trecerea învăţământului superior din România la Programul de studii europene a luat naştere Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială.
– Cea mai tânără facultatea a Universităţii « Aurel Vlaicu » din Arad s-a clădit pe experienţa câştigată prin Colegiul Universitar Pedagogic şi pe dinamismul unor specializări din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste. Această facultate are trei specializări : Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar (PPP), Psihopedagogia Specială (PPS) şi Asistenţă Socială (AS). Se află în curs de lichidare, specializările de scurtă durată, de tipul colegii pedagogice şi asistenţă socială. Facultatea are, în prezent, aproape 1000 de studenţi, care beneficiază de statutul oricărui înmatriculat în învăţământul superior de stat.
– Care sunt priorităţile Facultăţii în acest an universitar?
– Suntem într-o etapă de consolidare instituţională a specializărilor autorizate să funcţioneze provizoriu. Am adoptat Programul de studii derivat din Procesul de la Bologna, cu trei ani pentru nivel licenţă, precum şi fişele disciplinelor didactice corelate cu consultarea programelor analitice ale unor specializări similare din Europa. Documentele curriculare prin care ne organizăm activitatea vizează în mod clar « acoperirea » unor competenţe specifice cadrului european al calificărilor. Urmărim ca rezultatele învăţării să aibă expresivitate în setul de cunoştinţe, deprinderi şi competenţe pe care un absolvent este capabil să le probeze în cadrul calificării atestate de diplomă. Râvnim ca profesiunile didactice din învăţământul primar şi preşcolar (profesor), din învăţământul special (profesor) şi din domeniul asistenţei sociale să fie la nivelul 6, adică să fie descriptibile în cunoaşterea avansată a domeniului prin capacitatea teoretică şi practică, precum şi prin conştientizarea limitelor cunoştinţelor.
De la institutori la profesori
– Sunteţi abilitaţi să organizaţi grade didactice pentru învăţători, educatoare şi institutori
– Din anul 2000, gestionăm acest tip de formare pedagogică, prin evaluarea anuală a candidaţilor, care au optat pentru Universitatea “Aurel Vlaicu”. În acest interval, circa 2000 de învăţători, educatoare şi institutori au obţinut certificatele care confirmă promovarea examenelor prin care se indentifică posedarea unor competenţe de specialitate. De altfel, putem informa că aceştia provin din vreo şase judeţe şi pot deja să le ridice de la secretariatul Facultăţii. Pentru aceştia, au fost elaborate sinteze pentru examene la Psihopedagogie, Metodica activităţilor din grădiniţă, Metodica limbii române, Metodica matematicii. Este o formă de a menţine legătura cu învăţământul preuniversitar, cu şcoli, grădiniţe.
– Ce se întâmplă cu învăţătorii, absolvenţi ai Liceului Pedagogic ?
– Prin Liceul Pedagogic, aceştia au dobândit titlul de învăţători, educatoare, fiind şcolarizaţi ca atare. Foarte mulţi, după ce s-au titularizat în învăţământ, au urmat Colegiul pedagogic, obţinând titlul de institutor, iar acum pot deveni licenţiaţi în pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (profesori) prin Facultatea de profil. Peste un an, absolvenţii de colegiu pedagogic cu diplomă de absolvire se pot înscrie la facultate pentru un singur an şi devin licenţiaţi.
– Ce forţă didactică aveţi ?
– Avem profesorii noştri, organizaţi în două catedre : Pedagogie (DPPD), condusă de conf. univ. dr. Dorin Herlo şi Asistenţă socială. Avem doi profesori universitari, trei conferenţiari, cinci lectori, precum şi asistenţi şi preparatori. La metodici ale specializărilor, care nu pot constitui post integral, cooperăm cu cadre didactice din preuniversitar. Practica de specialitate, organizată de lect. Petru Juriţa, se desfăşoară la unităţi de aplicaţie, în scoli speciale şi instituţii de ocrotire a copilului şi a persoanelor cu nevoi de asistenţă socială.
După consolidare şi după clarificarea legislativă a masteratului, vom „aşeza ” pe fiecare specializare a facultăţii, 2-3 cursuri masterale.
V. Filip