Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Lista meseriilor pentru care se vor pregăti câteva sute de tineri cărășeni a fost prezentată de ISJ.

Inspectoratul Școlar Județean a prezentat, recent, Instituției Prefectului cifra de școlarizare pentru anul 2017-2018, cu accent pe învățământul profesional și tehnic. Or, aceste cifre se bazează, în parte, și pe solicitările actuale de pe piața muncii din zonă, realizate în colaborare cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și cu agenții economici cărășeni.

Pentru anul şcolar ce urmează, au fost înregistrate, din partea operatorilor economici, un număr de 640 de solicitări de şcolarizare în învăţământul profesional, fiind soluţionate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin un număr de 588. Acestea au fost distribuite pe calificări profesionale“, a explicat inspectorul școlar general, Adrian Doxan.

Pentru meseria de lucrător hotelier, au fost 17 locuri solicitate de agenţii economici și 14 locuri acordate, se vor mai școlariza 28 de ospătari (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie (deși se solicitaseră 37, 14 bucătari, tot atâția cofetari – patiseri, 28 de comercianți-vânzători, 14 tineri pentru meseria de brutar – patiser – preparator produse făinoase, 14 pentru confecţioner produse textile, 28 tâmplar universal, 14 electrician constructor, 42 electrician exploatare joasă tensiune, 42 lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, 84 de mecanici auto, 14 operatori la maşini cu comandă numerică, 14 strungari, 56 sudori. Lista cu meserii ce vor fi școlarizate anul viitor mai cuprinde 28 tinichigii – vopsitori auto, 14 electromecanici utilaje şi instalaţii industriale, 14 mecanici utilaje şi instalaţii în industrie, tot atâția pădurari, 28 mecanici forestieri, 28 mecanici agricoli, 14 lucrători în agricultura ecologică, 28 de fermieri montani.

Încheierea «Pactulului pentru şcoala duală» încheiat între trei unităţi de învăţământ care şcolarizează elevi în învăţământul profesional şi tehnic şi companii şi agenţi economici din municipiul Reşiţa dar şi din partea altor agenţi economici din judeţ, a condus la înregistrarea unui număr foarte mare de solicitări ferme din partea agenţilor economici din judeţ pentru realizarea a 21 de clase de învăţământ profesional tradiţional, fapt ce a impus diminuarea claselor de învăţământ liceal“, a adăugat Doxan.