Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate ne spun ce facem într-o astfel de situaţie şi de ce nu trebuie activat cardul de sănătate.

După mai bine de şapte ani în care am tot auzit vorbindu-se despre cardul naţional de sănătate, majoritatea cărăşenilor l-au şi primit deja acasă sau la oficiul poştal de care aparţin. Persoanele care din diverse motive (negăsirea acasă, cetăţeni cu acelaşi nume sau domiciliu greşit) nu

l-au primit, nu trebuie să se impacienteze căci vor intra în posesia sa, cel mai probabil în luna decembrie. Cel care îi linişteşte pe cărăşeni este Laurenţiu Mărţuică, medicul-şef al Casei de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin. „Din ceea ce ştiu, cardurile s-au distribuit bine. Nu Casa de Asigurări de Sănătate s-a ocupat de această problemă, ci Poşta Română. Cele care nu au ajuns însă, din varii motive, pentru că s-a întâmplat ca o persoană să primească cardul alteia cu nume asemănător. În acest caz, persoana în cauză s-a adresat CAS, iar cardul a rămas la noi, pe bază de proces-verbal, urmând să fie găsit un alt card pentru persoana care a primit cardul greşit. Dar acest lucru se va întâmpa abia după ce vom primi «unda verde» din partea Casei Naţionale de Sănătate, cel mai probabil pe parcursul lunii decembrie, având în vedere că de la 1 ianuarie 2015 cardurile trebuie să fie funcţionale“, a declarat miercuri Mărţuică, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Medicul-şef al Casei de Asigurări de Sănătate le-a mai recomandat cărăşenilor să nu meargă momentan la medicul de familie pentru activarea cardului, deoarece platforma informatică nu este încă operaţională, iar odată introdus în cititor, acesta se va bloca. „Medicilor de familie l-am spus acelaşi lucru, să nu încerce momentan cardurile. În cazul blocării, deteriorării sau pierderii, refacerea cardului se va face contra cost. Nu este o sumă mare, dar, cel mai grav este că, pentru o perioadă, nu veţi mai avea card. Or, fără acest card, de la 1 ianuarie 2015, nu se va mai putea intra în posesia reţetei compensate, şi ştim bine că bolnavii cronici trebuie să-şi elibereze reţeta lunar“, a mai precizat Mărţuică.

1 Comment

  1. peteanu laszlo Reply

    Ok e ianuarie 2015 si inca tot nam primit cardul de sanatate nici eu care am domiciliul acesta de 16 ani (e drept nam prea vizitat medici in ultimii ani si nici nu apartin la vreun medic de familie) si nici mama mea pensionara care sia schimbat domociliul e fara domiciliu momentan.Unde trebe sa apelez?

Adaugă comentariu