Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Teatrul de Vest Reșița a încheiat cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Teatru “New Wave” în aplauzele răsunătoare ale publicului. Deși evenimentul s-a încheiat din punct de vedere calendaristic, ecourile sale răzbat dincolo de granițele fenomenului teatral local sau național!

Pentru Teatrul de Vest a însemnat, cu siguranță, o extindere a limitelor organizatorice, prin reunirea a aproximativ 300 de invitați (artiști, tehnicieni de scenă, critici, jurnaliști, manageri culturali), din cinci țări și două continente, la cele 24 de evenimente desfășurate, în șase spații de reprezentație, pe parcursul tradiționalelor nouă zile de festival.
La nivel regional, festivalul și-a îndeplinit misiunea de a îmbogăți oferta culturală cu o selecție dintre cele mai apreciate spectacole, realizată cu ajutorul criticului Doru Mareș, personalitate teatrală cu o valoare de necontestat. La final, întreg publicul spectator rămâne cu o temă de gândire: care sunt actualele direcții în teatrul contemporan, ce și cine reprezintă “noul val” în teatru?

Iar dacă ne îndepărtăm de Reșița și privim valurile create de o mică piatră reprezentată prin această ediție a patra, aruncată în apa dinamicilor globale, trebuie să menționăm întâlnirea pe care bănățenii au avut-o cu spectacolul de la cea mai mare operă din Taiwan – MingHwa Yuan Arts& Cultural Group, cu peste 1500 de spectatori formați din reșițeni, caransebeșeni și elevi ai Liceului de Arte Sabin Păuța. Tot aici s-a produs întâlnirea dintre reprezentanți ai autorităților locale și ambasadorul Taiwanului în Europa de Est – David Nan Yang Lee, care sperăm să dea naștere unor punți economice între cele două națiuni.

Nu în ultimul rând, pentru că festivalul își propune celebrarea valorilor în domeniu, juriul – alcătuit din Monica Andronescu, Victor Scoradeţ și Maria Zărnescu – a decis acordarea următoarelor premii în urma vizionării celor 17 spectacole, printre care se numără:

Premiul pentru Cel mai bun spectacol: Acasă la tata de Mimi Brănescu, regia Mimi Brănescu, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti

Premiul pentru Cea mai bună regie: Alexandru Mâzgăreanu pentru regia spectacolului E adevărat! E adevărat! E adevărat! de BreachTheatre, producţie a Teatrului ACT Bucureşti

Premiul pentru Cel mai bun actor: Vlad Udrescu pentru rolurile din spectacolul Novecento, după Alessandro Baricco, regia Daniel Simion, producţie a Teatrului Apropo Bucureşti

Premiul pentru Cea mai bună actriţă: Emilia Bebu pentru rolul Artemisia Gentileschi din spectacolul E adevărat! E adevărat! E adevărat! de BreachTheatre, regia Alexandru Mâzgăreanu, producţie a Teatrului ACT Bucureşti

Premiul pentru Cea mai bună scenografie – pictură live: Bogdan Ţigan pentru spectacolul Frumoasa călătorie a urşilor panda de Matei Vişniec, regia ErnőTapasztó, producţie a Teatrului Românesc Carusel din Gyula, Ungaria

Premiul Special al Juriului se acordă companiei MingHwa Yuan Arts& Cultural Group din Taiwan, pentru susţinerea, revalorizarea şi promovarea artei dramatice tradiţionale.

Premiul Publicului l-a primit actorul Pavel Bartoş pentru rolul Decebal Necșulescu din spectacolul “… Escu”de Tudor Mușatescu.

„Un eveniment de o asemenea amploare reprezintă un efort comun. Ne exprimăm recunoștința față de publicul care a participat în pofida caniculei și a altor evenimente cu care s-a suprapus festivalul, invitaților, voluntarilor și tuturor celor care au contribuit, fie doar printr-o vorbă bună sau cu un gând pozitiv. Și pentru că orice încheiere reprezintă un nou început, să ne vedem cu bine la cea de-a cincea ediție!“, susţine Florin Gabriel Ionescu, preşedintele Festivalului şi director al Teatrului de Vest.

JCS-L.A.

Adaugă comentariu