Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Victor Naidan, arhitectul judeţului, şi a firmei SC Tab Construct Confort SRL!

Pe scurt, procurorii anticorupție susţin că „în anul 2012, inculpatul Naidan Victor Borislav, în calitate de director executiv în cadrul Consiliului Judeţean, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, înscrisuri nereale (dintre care unele semnate chiar de acesta) care atestau împrejurări contrare adevărului din care rezulta, scriptic, că proiectul ar fi fost realizat la termenul impus, însă în realitate, acesta nu fusese finalizat. Proiectul finanțat din fonduri nerambursabile se intitula <<Creșterea gradului de mobilitate în vederea dezvoltării schimburilor economice și turistice în zona transfrontalieră Pojejena/zona eligibilă Voivodina>> și a avut ca și obiective: înființarea portului turistic Pojejena și achiziția unui catamaran cu o capacitate de 50 de persoane. În același context, inculpatul ar fi fost sprijinit de reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL (care avea de executat ambele obiective) și de dirigintele de șantier care i-ar fi pus la dispoziție o parte din documentele false (facturi, devize de lucrări), înscrisuri care au ajuns ulterior la Autoritatea de Management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice)“.

Cum s-au fraudat fondurile europene? Procurorii spun că simplu: „Cu ocazia recepției finale a obiectivelor, din data de 21 iunie 2012, s-ar fi constatat că lucrările la construirea portului nu erau finalizate, iar catamaranul lipsea. Cu toate acestea, pentru a nu <<se pierde finanțarea>>, inculpatul ar fi semnat procesul verbal de recepție și l-ar fi înaintat Autorității de Management în vederea obținerii fondurilor. Catamaranul respectiv, construit fără a se respecta standardele Uniunii Europene, ar fi fost achiziționat ulterior datei de mai sus, din banii pe care Consiliul Județean Caraș-Severin i-a pus la dispoziția firmei SC Tab Construct Confort SRL. Ulterior, în cursul anului 2014, în baza unui contract de lucrări, catamaranul ar fi fost modificat și adus la standardele U.E. de către Șantierul Naval Orșova, generând cheltuieli suplimentare din bugetul Consiliului Județean Caraș-Severin. SC Tab Construct Confort SRL nu a deținut niciodată ambarcațiuni sau hidrobiciclete și nici nu a efectuat achiziții sau livrări de astfel de bunuri. Prin aceste demersuri, Consiliul Județean Caraș-Severin ar fi primit pe nedrept suma de 3.394.946 lei, reprezentând sprijin financiar nerambursabil pentru construcția portului turistic și achiziția catamaranului. Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 743.688 euro“.

Ceea ce este mai grav este faptul că din cauza condițiilor climatice severe, din perioada noiembrie 2012 – martie/aprilie 2013, catamaranul și debarcaderul au fost avariate, pontoanele au fost distruse, suprafața amenajată a fost inundată și panourile publicitare au fost avariate.

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la sfârșitul lunii decembrie 2019, reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției. În prezența avocaților aleși, persoana respectivă a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate. Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Caraș-Severin.