Catalizatoarele auto, din ce în ce mai vânate de hoți - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aceste componente au trecut pe lista favoritelor hoţilor, putând fi valorificate la preţuri de câteva sute de euro! 

Poliţia Caraș-Severin şi-a manifestat îngrijorarea vizavi de acest fenomen, încercând să tragă un semnal de alarmă pentru posesorii de autovehicule. Asta pentru că, în primele luni ale anului, furturile de componente din exteriorul autoturismelor au crescut la nivelul județului, catalizatoarele fiind piesele vânate de hoți, în această perioadă.

„Autorii acționează în grup de minim 2-3 persoane care, în momentul comiterii faptei, parchează autoturismul cu care se deplasează lângă autoturismul de pe care sustrag catalizatorul și, în principiu, deschid capota pentru a simula o defecțiune tehnică a propriului autoturism, informează IPJ CS. Pentru tăierea catalizatorului folosesc o cheie specială de tip flex sau un flex cu acumulator, băgându-se sub autoturism sau ridicându-l cu un cric. Dacă, de regulă, când acționează, hoții caută zone mai retrase, fără iluminat puternic sau camere de supraveghere video în preajmă, în cazul furturilor de catalizatoare, cele mai multe fapte semnalate au fost comise în timpul zilei. Pe piața neagră a catalizatoarelor se conturează profilul a două categorii de persoane: unii care vor astfel de piese pentru metalele prețioase pe care le conțin și alții care caută să profite de cerere de pe piață, catalizatorul putând fi valorificat la un preț de câteva sute de euro“.

Cum îţi dai seama că ai rămas fără catalizator? Poliţiştii spun că persoanele păgubite realizează că ceva nu este în regulă în momentul în care mașina scoate un zgomot nefiresc, noxele ajung în interior, trădând lipsa catalizatorului, sau când ajung la service după ce în prealabil au avut senzația că motorul pare că se îneacă la schimbarea vitezei. „Este recomandabil ca șoferii să-și parcheze autoturismul în zone bine iluminate, aproape de intrările clădirilor sau de drumul public, astfel încât mașina să poată fi observată de cât mai multe persoane. Anunțați imediat Poliția dacă observați orice activitate suspectă în apropierea unui autoturism“, recomandă IPJ.

JCS-A.M.