CARANSEBEŞ – E întrebarea pe care o pun tot mai mulți caransebeșeni, în condițiile în care clădirea istorică a devenit un real pericol public, iar proprietarii, atunci când se știe cine sunt, par depășiți de situație!
Cutremurele din ultimele zile – noroc că nu au fost și cantități mari de zăpadă în această iarnă – au arătat încă o dată că, în plin centrul Caransebeșului, clădirea Comunității de Avere (fostul IFET, Muzeu, Arhive) din imediata apropiere a parcului Dragalina, poate să se prăbușească oricând și nu oricum, ci peste oameni și mașini. Marți după amiază au căzut doar niște coșuri de fum din cărămidă și mai multe țigle din ceea ce a mai rămas din ce a fost odată un acoperiș. Zona a fost delimitată imediat cu bandă de atenționare de cei de la SPIR și Poliția Locală, avertisment că circulația pietonală și parcarea mașinilor în zonă ar trebui evitate. Mai multe nu ar prea putea să facă în momentul de față, ținând cont că imobilul este privat, iar regulamentul de supraimpozitare a clădirilor lăsate în paragină intră în vigoare de abia de la 1 ianuarie 2024.
„La Comunitatea de Avere e o situație mai ciudată, că nu știm cu cine să vorbim, cui să ne adresăm pentru această clădire. Am propus să punem niște schele și să facem un banner mare cum se pune pe clădirile istorice, care să aibă aceeași imagine cu clădirea în vremurile ei mai bune, măcar să protejăm într-o manieră mai clară, mai profesională, această clădire și pe cei care trec pe lângă ea. Că dacă punem câte-o bandă și cineva vine și o rupe, nu e cea mai bună soluție! Asta ar fi un prim pas pe care l-am putea face, să o îmbrăcăm într-o schelă, măcar fațada dinspre parcul Dragalina, care e cea mai afectată. După care vreau să intrăm în detaliile acelei legi care prevede express că autoritatea locală are obligația de a întreține și repara clădirile istorice, indiferent din patrimoniul cui fac parte, al primăriei sau al unui privat. Dacă chiar putem noi interveni, că dacă putem să intervenim, măcar câteva reparații la acoperiș…!”, a explicat primarul Felix Borcean.
Situația dezastruoasă a clădirii a fost adusă încă o dată și în atenția consiliului local, viceprimarul Bebe Pasere oferind detaliile necesare: „Primăria Caransebeș a dat de două ori amendă pentru clădirea respectivă, au datorii la noi la Impozite. Potrivit unei scrisori de la ei, din 2019, au motivat că nu o repară pentru că nu sunt o societate care încasează bani pentru a avea fonduri să o repare. Așteptăm să vedem cum putem să-i executăm, am pregătit toate documentele. Nu doar la noi au datorii, cele mai multe le au la ANAF. Să știți că nu este o clădire ușor de cumpărat, cine o cumpără…”
Până atunci, fosta Comunitate de Avere rămâne o bilă neagră a zonei centrale a Caransebeșului. Și nu e singura, din păcate! Și apropo, domnilor consilieri, clădirea Comunității de Avere nu e aceeași cu cea a Palatului Comunității de Avere. Dar despre cea din urmă, într-un alt articol…
JCS-Răzvan Mihalcea