Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă doriţi să vă apucaţi de agricultură şi să cumpăraţi teren, trebuie să ştiţi că cele mai ieftine pământuri sunt la zonele Oraviţa şi Anina.

Până anul trecut, străinii care-şi doreau să cumpere şi să exploateze terenuri româneşti erau obligaţi să se asocieze cu firme locale. De luna aceasta, odată cu liberalizarea pieţei funciare, interdicţia a fost ridicată, astfel că orice străin care-şi doreşte o palmă de pământ românesc o poate cumpăra în mod legal. Preţurile terenurilor agricole au scăzut în România în ultimii cinci ani cu peste 60%, însă în 2013 declinul nu a mai fost atât de accentuat. Specialiştii se aşteaptă ca în 2014 preţurile terenurilor agricole să crească cu 10-15%, datorită interesului pe care străinii l-au arătat în trecut faţă de terenurile fertile româneşti, dar şi pentru că românii sunt mult mai conştienţi de adevărata valoare a bucăţii de pământ pe care o deţin.

Un raport de evaluare a tarifelor primit de la Camera Notarilor din Timişoara arată că, în Caraş-Severin, preţurile pentru pământurile arabile variază între 1.300 şi 1.500 de euro pe hectar, în mediul rural, în extravilan, şi între 1.300 şi 2.100 de euro/ha, în mediul urban. Cele mai mari tarife sunt la Caransebeş şi Băile Herculane, între 1.900 şi 2.100 de euro/ha, iar cele mai mici, între 1.100 şi 1.300 de euro/ha, la Oraviţa şi Modova Nouă.

Preţurile pentru terenurile agricole aflate în intravilan aproape că se dublează, costul unui hectar la sat fiind cuprins între 2.000 şi 3.000 de euro, iar la oraş între 5.100 şi 7.000 de euro. Diferenţa de preţ este dată de mai mulţi factori, precum situaţie juridică a terenului, dimensiunea amplasamentelor, cheltuieli ulterioare achiziţiei, gradul de comasare al parcelelor sau topografia. Locuitorii satelor aflate în zonele turistice ale judeţului obţin mai mulţi bani pe un hectar de teren aflat în intravilan.

De exemplu, în localităţile Dognecea, Berzasca, Liubcova, Pojejena, Sasca Motană sau Divici, un hectar de teren agricol se vinde şi cu 3.500 de euro, la Rusca Montană trece de 4.500 de euro, în timp ce în localităţile de la poalele muntelui Semenic, Gărâna, Brebu Nou, Crivaia ori Văliug, tarifele sunt cuprinse între 4.200 şi 4.400 de euro/ha.

În judeţele învecinate, Timiş şi Arad, un hectar de teren agricol bun se vinde cu 3.000 – 6.000 de euro, în timp ce în Hunedoara preţurile sunt asemănătoare cu cele de la noi. Totuşi, în comparaţie cu vestul Europei, preţul pe hectarul de teren din România rămâne unul mic. În Olanda, de exemplu, un hectar de pământ poate ajunge şi la 50.000 de euro.

Roxana Bălan Nafiru