CARAȘ-SEVERIN – Inspectoratul Școlar Județean a tras linie înaintea deschiderii anului școlar, făcând un rezumat al problemelor!
Problemele actuale ale școlilor cărășene le-am regăsit într-o informare purtând semnătura inspectorului școlar general Lucian Miclău care propune acțiuni de verificare de la DSP și ISU, pentru constatarea valabilității autorizațiilor de funcționare și a celor de securitate la incendiu, dar și sprijin în asigurarea finanțării complementare de la consiliile locale, pentru asigurarea personalului de pază, cât și pentru securizarea clădirilor unităților de învățământ, prin achiziționarea de sisteme video de supraveghere și alarmare. Măsuri, de altfel, rămase mereu la stadiul de propuneri.
De la Inspectoratul Școlar Județean aflăm că județul are nu mai puțin de 398 de unități de învățământ, din care 6 sunt particulare, rețeaua fiind completată de ISJ, Casa Corpului Didactic și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, cu două structuri arondate, totalizând 404 unități.
La capitolul manuale școlare, acestea au fost distribuite în proporție de 92%, restul de 8%, deja tipărite (manuale noi pentru clasa a VII-a) urmând să fie repartizate când sosesc de la edituri.
Ce probleme nerezolvate mai sunt? Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie“ Teregova are nevoie de înlocuirea microbuzului școlar, aflat în uz de 17 ani, Școala Gimnazială Târnova are nevoie de mici reparații pe interior, Generală 2 Bocșa necesită spațiu suplimentar, la Gimnazială Ramna nu a fost făcută recepția finală a lucrărilor, necesară și pentru a obține autorizația ISU, Liceul Tehnologic „Eftimie Murgu“ Bozovici mai are nevoie de reparații la acoperișul corpului C, Colegiul Național „Traian Doda“ Caransebeș are și el nevoie de intervenții la acoperiș, la corpul A, Gimnazială 9 Reșița mai are de rezolvat amenajarea curții exterioare, montarea de jaluzele în sălile de clasă, Grădinița cu Program Prelungit „Riki-Priki“ Reșița are nevoie de reparații la acoperiș, la Grădinița cu Program Normal Milcoveni, structură a Gimnazialei Berliște, lucrările s-au prelungit, constructorul fiind în litigiu cu primăria, și lipsește totodată autorizația de funcționare.
Mai trebuie finalizate lucrările de reabilitare a Grădinițelor PN 3 și PP 2, structuri ale Colegiului Național „Diaconovici-Tietz“ Reșița, la Grădinița PP Bocșa lipsește asistentul medical, Gimnazială Vrani are nevoie de achiziționarea de sisteme antiefracție și sistem video interior, în holul clădirii, Gimnazială Domașnea mai are nevoie de sistemul de supraveghere audio-video și de autorizația PSI, Liceul de Arte „Sabin Păuța“ Reșița mai are nevoie de lucrări la acoperișul Sălii Lira și la cel al sălii de sport, de asfaltarea celor două parcări ale liceului, precum și de schimbarea instalației de iluminat din Sala Lira.
Nerezolvat este și acoperișul (izolația) corpului A al Liceului Tehnologic „Clisura Dunării“ Moldova Nouă, care a fost luat de furtună. „A fost făcută adresă către Primăria Moldova Nouă și către Consiliul Local, dar deocamdată nu au început lucrările. În clădire plouă pe anumite porțiuni, ceea ce împiedică și realizarea lucrărilor de igienizare/pregătire pentru debutul anului școlar.“, transmite ISJ. Lipsește de asemenea sistemul de supraveghere de la Școala Gimnazială „Traian Lalescu“ Cornea, iar la Liceul Teoretic „Traian Vuia“ Reșița se impune igienizarea cantinei și tunderea gazonului din curtea liceului.
Pentru Liceul Tehnologic „Decebal“ Caransebeș nu există încă soluții de relocare a spațiului, iar Gimnazială Iablanița are nevoie de un muncitor de întreținere.
Expiră contractul de 5 ani de dare în administrare a clădirii structurii Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Aurora“ Reșița, solicitarea fiind transmisă, potrivit ISJ, primăriei municipiului, pentru prelungirea sau încheierea unui nou contract.
Liceul Tehnologic „General Dragalina“ Oravița nu are fonduri suficiente pentru achiziționarea de combustibil pentru iarnă, fiind făcută o solicitare în acest sens către autoritățile locale.
Anexa Școlii Gimnaziale Sichevița se află într-un stadiu avansat de degradare, Gimnazială Bănia nu a fost niciodată reabilitată termic și are probleme cu acoperișul, pe partea interioară a curții, exteriorul fiind deja schimbat. Gimnazială „Trandafir Tămaș“ Marga nu are autorizație ISU, iar la Gimnazială „Iuliu Birou“ Ticvaniu Mare, „din informațiile primite de la Primăria Ticvaniu Mare, se vor începe lucrările de reabilitare la școlile care nu au autorizație de funcționare, termen 31.12.2024, iar relocarea copiilor de la Școala Primară Secășeni și Grădinița cu Program Normal Secășeni se va face la Casa Parohială de la Secășeni, copiii de la Școala Primară Cîrnecea și Grădinița cu Program Normal Cîrnecea vor fi relocați la Căminul Cultural de la Cîrnecea. Postul de îngrijitor cu jumătate de normă va fi scos la concurs.“, precizează Inspectoratul Școlar.
În stare avansată de degradare se află și drumul de acces din strada principală până la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Primăvara“ Reșița, iar Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă“ Caransebeș mai are nevoie de asfaltarea curții, de înlocuirea ferestrelor și de reabilitarea tencuielii exterioare.
JCS-A.M.