Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În preajma sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița s-a desfășurat un eveniment dedicat istoriei Banatului, eveniment care a pus pe tapet personalitatea celor doi Tietz: Josef și Alexander (tată și fiu), precum și personalitatea unei legende vii care aparține Bocșei: ing. Victor Creangă!

În prima parte, moderatorul și gazda evenimentului, Erwin Josef Țigla, a trecut în revistă datele biografice ale lui Josef și Alexander Tietz, subliniind și legătura de familie cu bocșeanul dr. Corneliu Diaconovici, realizatorul primei enciclopedii românești. Participanților li s-a supus spre atenție o expoziție documentară Josef & Alexander Tietz.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată cărții – o carte a ing. Victor Creangă, fost director al CMB și fost primar al orașului Bocșa, intitulată „Trei secole de metalurgie pe Valea Bârzavei 1719 – 2019“, volum apărut de curând la Editura TIM din Reșița, sub atenta îngrijire a cărturarului Gheorghe Jurma: „Cartea domnului ing. Victor Creangă – fost director al Întreprinderii de Construcții Metalice Bocșa și fost primar al urbei – aduce o reală contribuție la istoria economică și tehnică a Banatului, prezentând documente revelatoare despre industria bocșeană (texte, imagini, statistici etc.) cu prilejul aniversării a trei secole de metalurgie pe Valea Bârzavei“.

Au rostit cuvinte frumoase Erwin Josef Țigla, Gabriela Șerban, Nicolae Sârbu, Gheorghe Jurma, Ada D. Cruceanu, Marcu Mihail Deleanu, Ioan Vela, Dana Bălănescu, Sabin Păutza, dar fiecare dintre cei prezenți ar fi putut mărturisi sau povesti măcar o întâmplare pățită sau auzită cu privire la Victor Creangă, despre care prozatorul Nicolae Danciu Petniceanu a scris: „«Creanga de aur» a Școlii Tehnice Siderurgice din Reșița a construit poduri metalice plutitoare și a semănat frumosul în orașul cu trei gări: Bocșa“ (revista „Icoane bănățene” nr. 3/ 2012).

La final, autorul cărții, Victor Creangă, a rostit un cuvânt de mulțumire și, evident, a povestit câteva dintre multele sale amintiri. Despre carte a precizat: „În paginile acesteia sunt consemnate cele mai semnificative momente care au marcat evoluția de-a lungul timpului; textele și imaginile sunt convingătoare pentru etapele trăite, pentru contextul tehnico-economic și pentru istoria multiseculară a acestor tradiții industriale“. Cu nostalgie a specificat faptul că anul trecut, „în 2019, uzinele din Bocșa au împlinit 300 de ani, fiind printre cele mai vechi complexuri industriale ale Europei, iar sărbătoarea acestui jubileu se desfășoară sub semnul amintirilor și sub semnul respectului și pioșeniei față de memoria și faptele înaintașilor noștri care, prin munca și priceperea lor, au clădit aceste uzine, cei care au realizat tot ceea ce a ieșit pe porțile lor, dar mai mult decât orice, au format acea mare tradiție industrială și civică prin care uzinele din Bocșa au intrat în istorie, fiind vârf de lance în industrializarea României“. A încheiat optimist, așa cum îi e felul: „Sunt convins că va veni ziua în care va reînvia tradiția industrială a uzinelor din Bocșa, deoarece trecutul constituie un moment de referință și de reflecție prin vechimea lui, deoarece această îndelungată și glorioasă istorie creează în același timp și obligația de a o continua“.

O întâlnire extraordinară cu istoria tehnică și cu un veritabil manager pusă la cale de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș Severin (manager Clara Maria Constantin), în colaborare cu Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa (manager Gabriela Șerban), cu Forumul Democratic al Germanilor Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița (manager Erwin Josef Țigla); moment presărat cu muzică în interpretarea folkistului Lucian Duca; o întâlnire de suflet a oamenilor de cultură din Reșița și Bocșa veniți să felicite un manager cu har și un scriitor în devenire, deoarece Victor Creangă a promis și alte cărți, cea mai așteptată fiind cea a „Amintirilor“.

Gabriela Şerban