REŞIŢA – Anul acesta mielul de Paşte ne costă mai mult. Deşi reşiţenii strâmbă din nas, ciobanii ţin la preţ şi nu se tocmesc.
Se spune că de pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească ouăle roşii şi carnea de miel, aşa că reşiţenii care ţin la tradiţie nu se mai uită la bani când ajung în pieţe ori în faţa galantarelor din marile magazine. În pieţele agroalimentare din municipiu kilogramul de carne de miel se vinde cu 25 de lei, în timp ce în supermarket-uri aceeaşi cantitate costă cu 5 lei mai mult. Tariful cerut de ciobanii din pieţe este mai mare cu 2 – 3 lei faţă de cel practicat anul trecut, majorarea fiind pusă de aceştia pe seama iernii lungi şi grele. „Am fost nevoiţi să ridicăm preţul pentru că şi noi am avut cheltuieli mai mari cu animalele în această iarnă care, vedeţi şi dumneavoastră, nu vrea să se dea dusă prea uşor“, ne-a spus Iancu Belcea, un crescător de oi din satul Goruia.
În ciuda preţului „piperat“, ciobanii nu duc lipsa cumpărătorilor. „25 de lei este mult prea mult pentru un kilogram de carne. Cu toate acestea, voi cumpăra jumătate de miel, pe care fiul meu îl va prepara cu tot felul de mirodenii pentru masa de Paşte“, aflăm de la Adrian Jeledinţan. Şi Ecaterina Vlădoiu şi-a făcut cumpărăturile pentru ziua de duminică.
Prima oprire a făcut-o în Piaţa Reşiţa Sud, de unde a cumpărat aproape trei kilograme de carne de miel, pe care a plătit aproximativ 75 de lei. „Este cam scump, dar o dată în an este Paştele şi aş vrea să servim în această zi de sărbătoare ciorbă şi friptură de miel“, ne-a spus pensionara.
Şi dacă începutul de săptămână nu le-a adus ciobanilor încasările scontate, oamenii speră ca în zilele următoare vânzările să fie măcar la fel de bune ca cele înregistrate de Paştele catolic. „Merg binişor vânzările, însă nu la fel de bine ca cele de săptămâna trecută. Sperăm ca de acum înainte să avem spor la bani. Ne aşteptăm să se aglomereze la finalul săptămânii, căci mulţi îşi lasă cumpărăturile pe ultima sută“, ne-a spus Florica Lepa, crescător de oi.