Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sistemul care funcționează cu prea multe pauze este pe calea redresării printr-o aplicație destinată telefonului mobil, după cum ne dezvăluie deputatul liberal Jaro Marșalic!

Sistemul este blocat de multe ori din cauza subdimensionării, dar și din vina altor probleme tehnice. Și dacă există servicii care se pot face și atunci când cardurile sunt „în pauză“, însă beneficiarii de rețete sunt cei mai afectați, întrucât sistemul nu permite eliberarea parțială a acestora sau de către farmacii diferite. Blocajele actualului sistem, care stă la baza raportării și decontării serviciilor medicale, au devenit tot mai frecvente, remediile găsite până acum fiind doar temporare și parțiale.

Soluția vine odată cu regândirea sistemului, când „cardul național de sănătate urmează să fie digitalizat sub forma unei aplicații disponibile pe telefonul mobil“, spune liberalul cărășean.

Noul sistem va permite o mai bună transparență a operațiunilor realizate vizavi de fiecare pacient, putându-se identifica în timp real operațiunile ilicite, lucru care va duce la o mai bună utilizare a banilor sănătății. Totodată, sistemul va permite reducerea situațiilor în care este necesară verificarea dacă pacienții sunt asigurați. Și va fi eliminată necesitatea introducerii datelor pacienților consultați după programul normal de activitate, ca acum, în situațiile în care sistemul actual – Sistemului Informatic Unic Integrat – nu funcționează.

„Digitalizarea completă a cardului național de sănătate este un pas înainte în modernizarea serviciilor medicale, ajutând totodată la optimizarea dosarului pacientului, care va fi în sfârșit în format electronic. În acest fel, dosarul devine accesibil în orice moment, permițând tratamentul rapid, corespunzător fiecărui pacient în parte.“, a încheiat Marșalic.

JCS-T.K.