REŞIŢA – Majoritatea pachetelor turistice deja vândute au arătat două „vârfuri“ ale preferinţelor pentru sezonul estival.
Amatorii de concedii achiziţionate ca şi pachete turistice au avut, până acum, mai multe şanse pentru a plăti mai puţin pentru a-şi petrece vacanţa, respectiv trei etape de early–booking (rezervări din vreme), încă din toamna anului trecut. Cei care nu au prins aceste oferte sunt nevoiţi să plătească acum integral serviciile pe care le doresc, la preţul lor real şi suplimentar pentru serviciile neincluse în pachet. Cu toate acestea, destinaţiile clasice păstrează un preţ convenabil tocmai pentru că sunt cumpărate toate locurile.
„Putem spune că această vară are două perioade aglomerate, două «vârfuri» prin prisma solicitărilor de vacanţe. Prima a fost motivată de finalul cursurilor şcolare, coroborat cu preţul mai redus faţă de mijlocul sezonului. Vorbim de ultima decadă a lunii iunie şi prima a lunii iulie. Dar topul preferinţelor va fi atins între 23 iulie – 15 august, unde şi preţul reflectă această creştere a cererii“, a precizat Daniel Laţcu, managerul unei agenţii turistice cărăşene.
Ca destinaţii favorite, aşa cum reiese din cumulul vânzărilor, rămân Grecia (cu precădere Thassos şi Creta) şi litoralul românesc. Deşi la finalul săptămânii trecutese crease o sincopă în ceea ce priveşte Bulgaria ca destinaţie turistică din pricina avertizării cu privire la riscul de hepatită de tip A, lucrurile au reintrat pe făgaşul normal, odată cu sosirea celor care şi-au petrecut vacanţa acolo fără să păţească ceva.
„Avem cereri, turiştii care s-au întors susţin că nu li s-a întâmplat nimic neplăcut, dar fiecare trebuie să fie precaut şi să se informeze corect şi complet. Litoralul românesc este încă o destinaţie favorită, cele mai solicitate staţiuni fiind Mamaia şi Eforie Nord, urmate de Saturn. Pensiunile româneşti nu prezintă o creştere în destinaţii favorite, dar există posibilitatea ca turiştii să aleagă contractarea pachetului în mod individual. Vara, în Băile Herculane se merge tot pe cont propriu, dar cei care doresc tratament o vor face în toamnă, când cererea pentru staţiunea de pe Valea Cernei creşte“, a mai amintit Laţcu.
Reprezentanţii agenţiilor de turism cărăşene au observat, din solicitările cumpărătorilor că „dacă nu ai piscină, nu exişti ca destinaţie turistică“, în sensul că o cerinţă expresă din acest an este ca unitatea de cazare aleasă să dispună de o asemenea facilitate.
Flavius Rotariu