Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chemaţi să salveze acest spital, denigrat în mass-media naţională ca fiind „spitalul groazei“, cărăşenii pun umărul la renovarea lui, în campania „Adoptă un salon“!

Pentru Staţionarul III e nevoie de voluntari de luni până luni, în fiecare zi, până în 7 iunie, cu acest apel cea de-a II-a ediţie a campaniei demarând luni dimineaţă în forţă. Reamintim că prima ediţie a campaniei „Adoptă un salon“ a avut succes în urmă cu doi ani, în iulie 2019, în cinci zile reşiţenii renovând şi modernizând secţia de Cardiologie de la Staţionarul II al SJUR.

Apelul a fost lansat săptămâna trecută de iniţiatoarea proiectului, preşedintele Asociaţiei Fapte Bune, Lili Gherle, care, la rândul ei, a fost solicitată de dr. Emil Bunda, directorul medical al SJUR: „În urmă cu 2 săptămâni, doctorul Bunda a reuşit să aducă o firmă care să pună oxigenul pe secţii, a precizat Lili Gherle. Deci, s-a pus la fiecare pat, în special la pneumologie, s-a pus oxigen. Săptămâna trecută, miercuri, m-a sunat spre seară să-l ajut cu voluntari, cu ce pot, să igienizăm Staţionarul III pentru COVID-19, astfel încât celelalte spitale să rămână pentru pacienţii cu alte boli. Aşa că de joi dimineaţă am început campania, am fost şi am discutat faţă în faţă cu toate instituţiile de forţă, am fost la firme, două asistente de pe secţia de Pneumologie au luat, şi ele, oraşul la picior să ceară ajutor. Unul a dat 100 de lei, altul 30 sau 50 de lei, fiecare cum a putut în prima fază.

Lucrările au început luni dimineaţă, în ultima zi a lui Florar, preconizându-se ca luni, 7 iunie, să se încheie, însă nu toată lumea înţelege sensul adevărat al termenului de voluntar: „Am reuşit să aducem o parte din materiale, o parte din voluntari, pentru că toată munca este voluntară, spune Lili Gherle. Se pare că nu toată lumea cunoaşte termenul de voluntar, fiindcă asta presupune să dăruieşti din timpul tău către comunitate, fapta aia pe care tu consideri că poţi să o faci, indiferent că dai cu tifel, că zugrăveşti, că vopseşti, că şmirgluieşti, că faci ceva, nu înseamnă că venim să ne privim ce frumoşi suntem. Chiar dacă am deranjat multă lume şi în weekend cerând ajutor, fiindcă n-am avut la dispoziţie decât două zile lucrătoare, am apreciat luni dimineaţă, la prima oră, că au venit jandarmii, pompierii, voluntari, un ONG de la Bocşa, a mai venit o firmă de construcţii care a spus că ne preia trei saloane, avem promisiunea că de vineri ar putea să vină Inspectoratul Judeţean de Poliţie, vor veni voluntari şi de la Crucea Roşie, pentru că de voluntari nu este nevoie doar luni, ci este nevoie de luni până luni“.

Spre deosebire de campania din 2019, a existat, la început, o oarecare reticenţă pentru Staţionarul III, asta din cauza reclamei negative care şi acum persistă în social-media, cum că ar fi un „incubator de bacterii“ şi n-ar fi indicat să meargă voluntarii să lucreze acolo. Adevărul este, însă, altul.

Bacteriile chiar nu ţopăie prin spital!

S-a nebulizat secţia de Pneumologie de două săptămâni, s-a dezinfectat, s-a pus oxigenul, s-a măsurat calitatea aerului, s-au recoltat probe pentru analize de laborator chiar de pe pereţi, încă de luni dimineaţă, înainte să vină voluntarii să înceapă lucrul, aşadar „incubatorul de bacterii“ e doar un pretext pentru „găştile de comentaci“ să denigreze bunele intenţii de salvare a spitalului.

Şi managerul SJUR, Alina Stancovici, a spus că reţeaua de oxigen e deja făcută pe secţia de Pneumologie, lucrările fiind începute de o săptămână. De asemenea, ea a precizat: „Reabilitarea si rețeaua de oxigen erau necesare de multă vreme, dar abia acum a scăzut numărul de pacienţi. Ca să putem lucra pe două etaje, era necesar ca pacienții să fie doar pe un etaj“. Astfel, pacienţii Covid-19 au fost mutaţi, o parte la etajul I, la Dermato-Venerice, iar altă parte la Staţionarul I, pe secţia ATI, cu circuite separate. În plus, din fericire, sunt oameni care au înţeles să pună umărul şi altfel, o firmă din Bocşa oferindu-se să trimită în fiecare zi hrană caldă pentru voluntarii zilei.

Pe de altă parte, lucrările înaintează mai lent, din cauză că nu s-au găsit electricieni specialişti: „Chiar fac un apel la Electroechipament, a spus Lili Gherle, care ne cunoaşte şi ştie că facem ce promitem, să vină alături de noi, fiindcă spitalul e instituţia statului şi nu putem aduce pe oricine. De asemenea, fac un apel către toţi primarii din judeţ, să înţeleagă că spitalul este al tuturor, este al judeţului, îi rog să se mobilizeze cu oameni, cu bani, cu ce pot ei să ne ajute!“.

Ideea ca Staţionarul III să fie ras de pe faţa pământului şi construit altul nou stă, încă, în picioare, toată lumea e de acord cu ce a propus primarul Ioan Popa, că avem nevoie de un spital nou, însă fiind vorba de ani buni până acest spital nou să fie construit, bolnavii trebuie, cumva, trataţi, iar pentru asta au nevoie de condiţii „sănătoase“ de spitalizare. Asta a spus şi preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca: „Da, condiţiile din Staţionarul III trebuie îmbunătăţite, clar. Şi Consiliul Judeţean a mai alocat fonduri pentru funcţionare. El este în starea care este, dar oamenii nu trebuie lăsaţi să moară, indiferent care va fi în viitor soarta acestui staţionar. Apreciez iniţiativa civică şi demersul făcut acum pentru reabilitarea lui cât de cât“.

Cât despre cârcotaşi sau degetul arătat înspre corpul medical şi salariile exorbitante ale acestora… menţionăm că primul strigăt a venit din partea dr. Emil Bunda, susţinut de managerul SJUR, Alina Stancovici şi as.med.dr. Dana Tulbure. De asemenea, doar medicii de pe secţia Pneumologie, în frunte cu şeful secţiei, dr. Dumitru Secăşan, au predat, cu proces-verbal, suma de 4.500 lei pentru renovarea Staţionarului III.

„Fiecare este rugat să ajute, cum poate, avem nevoie de voluntari, materiale și bani. Donații se pot face în contul Asociația Culturală și Fapte Bune, Banca Transilvania în contul RO27BTRLRONCRT0534555501 Din puțin se face mult, este urgent și vital pentru sănătatea noastră, a tuturor! Spitalul Județean de Urgență din Reșița este al nostru, al tuturor! Viaţa şi boala nu ţin cont nici de culoarea politică, nici de numărul mandatelor ori de statutul social! Așadar, să ne mobilizam cu toții si împreună să întindem o mână pentru noi ori pentru părinții noștri! În definitiv, un cerșetor sănătos e mai fericit decât un rege bolnav!“, ne-a mai declarat managerul SJU, Alina Stancovici.

Informaţii suplimentare despre campania „Adoptă un salon“ pot fi obţinute sunând la Lili Gherle – 0723 837 416 sau la dr. Emil Achim Bunda – 0744 248 009.

JCS-Alexandra Gorghiu