Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pe 31 iulie, au fost lansate două apeluri de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ne spune deputatul liberal Dumitru Rujan!

Rujan a declarat recent că, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost lansate două concursuri de proiecte. Scopul acestor proiecte este de a crește capacitatea de generare a energiei din surse regenerabile, cum ar fi biogazul derivat din gunoi de grajd. De asemenea, se doresc investiții în fabricarea de compost din gunoi de grajd și alte tipuri de deșeuri compostabile. Proiectele pot fi depuse până pe 30 septembrie 2024, ora 20, anunță parlamentarul cărășean.

PNRR a alocat 20,7 milioane de euro pentru infrastructura de gestionare a gunoiului de grajd și a altor deșeuri agricole compostabile. Un proiect poate avea o valoare maximă de 3,7 milioane de euro și poate primi o finanțare de 90% din cheltuielile eligibile, fără TVA. Contribuția proprie a beneficiarului reprezintă cel puțin zece procente din cheltuielile eligibile.

Ferme mari, cooperative agricole, parteneriate între ferme și cooperative agricole, unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) și întreprinderi sunt toate eligibile pentru finanțare. Pentru comunitățile care au ferme foarte mari, proiectele vor sprijini înființarea de sisteme de biogaz. Aceste sisteme ar trebui să aibă capacități electrice de cel puțin 300 KWt și capacități de încălzire de cel puțin 300 KW până la 1 MW electric și 1 MW termic.

În valoare de 6 milioane de euro, cea de-a doua investiție ajută unitățile administrativ-teritoriale să reducă greutatea depozitării gunoiului de grajd și a altor tipuri de deșeuri compostabile. Un proiect poate avea o valoare maximă de 1,2 milioane de euro. Proiectele vor implica construirea și funcționarea unor instalații de producere a compostului din gunoi de grajd și alte deșeuri compostabile în UAT-uri cu cel puțin două ferme mari cu cel puțin 1.000 de unități vită mare (UVM).

Județul Caraș-Severin este caracterizat în principal prin peisajul său montan și forestier. Deși sectorul agricol nu este la fel de dezvoltat precum în alte regiuni mai fertile ale țării, acest proiect poate împinge de la spate sectorul agricol și dezvoltarea rurală.

JCS-Denis Dutca