Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, o delegaţie cărăşeană, formată din 30 de persoane, participă la cel mai mare eveniment agricol al anului, Indagra Farm.

Ca şi în anii trecuţi, Târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei Indagra are loc în complexul expoziţional Romexpo, din Bucureşti. La acest eveniment participă 430 de firme din România, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Spania, SUA, Turcia şi Ungaria. Suprafaţa expoziţională este de peste 30.000 de metri pătraţi.

La fel ca în ultimii şapte ani, la acest târg participă crescători de animale, producători şi apicultori din Banatul de Munte. De pe standurile expoziţionale ale judeţului nu lipsesc produsele apicole (miere, propolis, laptişor de matcă), preparatele din carne de capră, oaie şi porc, brânzeturile, produsele din ciuperci, legume şi fructe (diverse sortimente de zacuscă, dulceţuri şi compoturi), dar şi tradiţionala răchie de Banat.

În pavilionul destinat animalelor sunt expuse exemplare de ovine din rasa Ţurcană, varietatea Raţca şi Creaţa de Caransebeş, alături de caprine din rasa Albă de Banat. Deplasarea cărăşenilor la Indagra este sprijinită de Consiliul judeţean, prin Consultanţa Agricolă din cadrul instituţiei. „Am adus cu noi un colţ de Românie, cu tradiţiile, obiceiurile şi bucatele sale. Alături de noi se află crescători de animale din localităţile Biniş, Secăşeni, Forotic şi Reşiţa, apicultori din zona Mehadia, agricultori din Fîrliug, Scăiuş, Vălişoara, producători de răchie şi vin, din satul Luncaviţa, respectiv Tirol, şi mulţi ani”, ne-a declarat dr. ing Liviu Munteanu, consilier în cadrul CJ Caraş-Severin.

Roxana Bălan Nafiru