Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Acesta este meseria în care au fost acordate cele mai multe calificări anul acesta şomerilor cărăşeni, din banii statului.

Deşi puterea de cumpărare a cărăşeanului e tot mai mică, din ce în ce mai mulţi şomeri sunt calificaţi, din bani publici, în meseria de… vânzător. Şi dacă avem tot mai puţini cărăşeni care sunt angajaţi, în mod paradoxal, pe locul doi la capitolul calificări acordate şomerilor se află meseria de inspector resurse umane. Pe cea de-a treia poziţie, însă, urmează meseria de îngrijitor de bătrâni la domiciliu, în cazul căreia lucrurile sunt clare.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, în primele 11 luni ale anului, 734 de persoane au beneficiat de programe de formare profesională, însă mai puţin de jumătate dintre aceştia (357) au şi absolvit cursurile. Trebuie subliniat faptul că pentru restul cursanţilor, programele de formare nu au fost încă finalizate.

Cele mai multe cursuri, în număr de câte zece, au fost organizate pentru meseriile de lucrător în comerţ (unde s-au înscris 189 de şomeri şi au absolvit 119) şi de inspector resurse umane (unde s-au înscris 192 de persoane şi au absolvit 84). Pe a treia poziţie se află persoanele care au dorit o calificare ca îngrijitor de bătrâni la domiciliu, pentru care au fost organizate şapte cursuri. Le-au început 124 de persoane şi le-au absolvit deja 44.

Au mai fost organizate trei cursuri de contabil, pentru 61 de persoane, 24 primind deja certificarea; alte trei cursuri de lucrător-finisor în construcţii pentru 57 de şomeri, dintre care 20 şi-au primit deja diplomele; precum şi două cursuri de operator calculator (operator introducere, validare şi prelucrare date) pentru 42 de şomeri, 19 dintre ei intrând deja în posesia diplomelor. Au mai fost calificaţi 21 din cei 22 de cursanţi de la programul de bucătar, 12 din cei 15 cursanţi de la cel de coafor, manichiurist, pedichiurist, şi 14 electricieni (toţi deja cu diplomă). Programul de formare pentru 18 maseuri nu a fost finalizat încă.

„Cursurile se organizează ţinând cont, pe de o parte, de cererea pieţei muncii şi, pe de altă parte, de opţiunile şi aptitudinile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. În consecinţă, cele mai multe programe de formare profesională gratuite pentru şomeri au fost organizate în meseriile de lucrător în comerţ, inspector resurse umane şi îngrijitor bătrâni la domiciliu. Urmare a organizării cursurilor de calificare, un număr de 126 de absolvenţi au ocupat un loc de muncă în cursul anului 2015“, ne informează Caius Isac, directorul executiv al AJOFM Caraş-Severin.