Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Împreună cu alte 3 județe, avem șansa să obținem 142 de milioane de euro, pentru 1.700 de kilometri de piste. Județul are felia de 685 de kilometri, pe 50 de milioane de euro!

Cu bicicleta prin Vest – Traseu cicloturistic“ este proiectul care pune Caraș-Severinul alături de Timiș, Arad și Hunedoara, care a obținut în decembrie acordul de principiu din partea aleșilor județului, necesar pentru solicitarea finanțării. Pe atunci, se estima că proiectul regiunii noastre are toate șansele să obțină un punctaj bun la nivel național, în special datorită traseelor Euro Velo care traversează județul nostru. Finanțarea urmează să fie asigurată pentru 3.000 de kilometri de piste, iar Vestul s-a clasat, ca punctaj, pe a treia poziție, cu 1.729 de kilometri de piste. Primele două clasate au 494 de kilometri (județele Suceava, Bistrița-Năsăud și Mureș), respectiv 356 de kilometri (Dolj, Olt, Mehedinți).

„Deși contractul încă nu e semnat, putem vorbi azi despre o nouă reușită deosebită, a remarcat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Echipa de implementare a fondurilor europene a CJ, condusă de doamna Cristina Mocanu, alături de echipele județelor Timiș, Arad și Hunedoara, a tras lozul cel mare. Asocierea celor 4 județe și documentarea exemplară a proiectului a făcut ca punctajul obținut să fie aproape de maxim. În acest fel, 142 de milioane de euro, de departe cea mai mare sumă din total alocată, vor duce în final la realizarea a 1.700 km de piste de biciclete în zona de vest a țării. Cei mai mulți kilometri sunt la noi în județ. Deși vorbeam în 2020 de 500 de kilometri, iată că azi temele sunt făcute pentru 685, care vor fi realizați la noi în județ“.

Șeful județului a vorbit despre dificultatea cu care au fost votate cu acel prilej, din cauza neînțelegerilor cu cei din opoziție: „Împotrivirea opoziției la cheltuirea unor sume puse pe ordinea de zi de către subsemnatul, legate de realizarea unor studii de prefezabilitate, nu a fost suficientă să oprească voturile în CJ ale acestor alocări de către consilierii PNL majoritari și iată că avem un rezultat fantastic. Să vezi și să nu crezi: Un clasament unde județul Caraș-Severin e fruntaș! Nu codaș, așa cum în multe altele eram sau încă suntem. Cele 50 de milioane de euro care vor intra în infrastructura noastră vor desena trasee de pedalare prin frumosul Banat de Munte în așa fel încât obiectivele turistice și de belvedere să poată fi mai ușor și în acest mod accesate. Felicitări doamnei Mocanu, felicitări echipei din spatele ei și celor din celelalte județe partenere și, nu în ultimul rând, mulțumesc domnului Cătălin Gavrilă, care a adus experiența și pasiunea lui în paginile acestui proiect pe care cu succes și în mod gratuit l-a consiliat“.

JCS-A.M.