Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Traseul de drumeții care ar urma să lege Sudul cu Nordul României prinde contur.

Din cei 1000 de kilometri, cât ar trebui să aibă la final, 400 de kilometri au fost deja amenajați, în diverse zone. Via Transilvanica este un proiect al fraților Uşeriu. Drumul, destinat să fie parcurs la pas, cu bicicleta ori călare, va străbate zece județe, de la Putna până la Podul lui Apolodor. Asociația Tășuleasa Social a pornit acest proiect anul trecut, în cinstea Centenarului României. Inițiatorii sperau să amenajeze câte 30 km de drum pe an, la un cost de 1000 de euro pe kilometru. Au primit mult sprijin de la companii românești și străine și deja au fost strânși peste 400.000 de euro.

Drumul Via Transilvanica e marcat cu litera T înscrisă într-un cerc, dar și de panouri și borne de andezit instalate la fiecare kilometru. Vor fi folosite 230 de tone de andezit pentru a fi marcați toți cei 1000 de km. Toate costurile amenajării vin din partea donațiilor individuale sau din sponsorizări ale unor companii românești și străine. Munca e făcută cu voluntari.

Traseul Via Transilvanica începe de la Drobeta-Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol, va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale pentru diferite zone geografice.

Traseul Via Transilvanica va traversa județul Caraș-Severin prin următoarele localități: – Dobraia, Poiana Lungă, Costiș, Bogâltin, Pogara, Cornereva, Cireșel, Zbegu, Bojia, Hora Mare, Arsuri, Obița, Rusca, Feneș, Sadova Nouă, Ilova, Vârciorova, Borlova, Turnu Ruieni, Cicleni, Glimboca, Oțelu Roșu, Cireșa, Zăvoi, Voislova, Băuțar, Cornișoru, Bucova. Practic, judeţul nostru este inclus în Traseul Cerna ce parcurge peisaje spectaculoase, de la malul Dunării la Munții Cernei, trecând prin Parcul Național Domogled, unul din cele mai spectaculoase din țară. Lungimea traseului este de aproximativ 191 km.

Nina Curiţa