Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Județului i-a fost aprobată finanțarea de peste 50 de milioane de euro pentru 756 de kilometri de piste, ceea ce reprezentă o parte din totalul de 142 de milioane de euro pe care l-am câștigat într-un parteneriat alături de alte trei județe din vestul țării, pentru trasee cicloturistice însumând 1.729 de kilometri!

Caraș-Severinul a reușit să obțină, alături de alte trei județe, finanțarea pentru cel mai mare proiect de cicloturism pe țară, câștigând astfel lozul cel mare, cum numea Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, proiectul „Cu bicicleta prin Vest – Traseu cicloturistic“.

Nu e vorba despre o glumă, ci despre cel mai mare proiect de cicloturism pe țară. Ministerul Dezvoltării anunța zilele trecute aprobarea finanțării, prin PNRR, pentru patru proiecte în cadrul cărora vor fi construite trasee cicloturistice în 14 județe ale țării. În acest cadru, proiectul depus în parteneriat de Timiș, în calitate de lider, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara a obținut cea mai mare finanțare, aferentă celei mai mari lungimi de traseu cicloturistic, însumând 1.729 de kilometri. Mai mult decât atât, lungimea traseelor ce se vor realiza în județul nostru, de 756 de kilometri, o depășește pe cea a oricărei alte asocieri de județe, care urmează să aibă între 356 și 693 de kilometri de piste.

Cererile de finanțare au fost depuse de consiliile județene în parteneriat, condiția fiind ca traseele să traverseze cel puțin 3 județe, să fie continue pe cel puțin 150 de kilometri, iar de la axa principală să aibă conexiuni secundare de cel mult 10 kilometri către obiectivele turistice-culturale.

În cazul parteneriatului pentru zona de vest, din cei 1.729 de kilometri de piste, 756 trec prin Caraș-Severin, 452 prin Hunedoara, 383 prin Timiș și 138 prin Arad. La nivel național, prin această rundă de finanțare, cei mai mulți kilometri vor fi realizați în Caraș-Severin, în Hunedoara și în Constanța (424), și cei mai puțini în Ilfov (34) și în Olt (53).

În țară, traseele însumează 3.272 de kilometri și vor traversa județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Dolj, Olt, Mehedinți, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Ilfov, Giurgiu, Călărași și Constanța. Pentru acestea există un buget de 247,5 milioane de euro, la care se adaugă 74,25 milioane euro reprezentând valoarea de 30% supracontractare. La care se adaugă alte 7 contracte de finanțare, semnate în ianuarie, valorând 35,1 milioane de euro, pentru realizarea a 426 de kilometri de piste de biciclete pe digurile cursurilor de apă.

JCS-A.M.