Caraș-Severinul ar putea scăpa de inundații și viituri. Bani să fie! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Apele Române Banat au în plan pentru 2021 două proiecte mari de investiții pentru județul nostru, la Caransebeș și Remetea-Pogănici!

Inginerul Anca Someșan, de la Serviciul Investiții ABA Banat, a detaliat cele două proiecte. La Caransebeș, spre exemplu, sunt vizate Zlăgnița și Potocul, care au creat numeroase probleme în ultimii ani, la fel ca și Pogănișul la Remetea-Pogănici.

„Prima investiție vizează scoaterea de sub efectul inundațiilor a zonei aval cartier Aeroport și zona Caransebeșul Nou prin realizarea unui canal de deviere de 1,25 km lungime din pârâul Zlagna în râul Sebeș, precum și lucrări de amenajare a unei acumulări nepermanente pentru preluarea debitelor de viitură pe pârâul Potoc, alături de recalibrarea albiei pârâului în zona aval pod de pe strada Tudor Vladimirescu, până la podul de cale ferată din Caransebeș. La Remetea-Pogănici se va realiza un sistem de evacuare a apelor din incinta îndiguită, provenite din scurgerea apelor de pe versanți, în perioada în care fenomenele hidrometeorologice deosebite se suprapun cu nivelul ridicat în pârâul Pogăniș”, a precizat oficialul ABA Banat.

Tot în spațiul hidrografic Banat, dar la Orșova, pe râul Cerna, se urmărește realizarea unui sistem de retenție plutitori, în sectorul Coramnic-Orșova, necesar pentru colectarea PET-urilor și deșeurilor, provenite din localitățile din amonte, antrenate la ape mari din depozite neorganizate. Asta după ce zona s-a transformat la începutul anului într-un focar de gunoaie aduse de apele crescute ale râului Cerna din depozitele necontrolate de deşeuri amplasate de-a lungul râului în judeţul Caraş-Severin.

Cât despre banii necesari acestor investiții, cei de la ABA Banat sunt mai circumspecți. Dacă de ce sumă au nevoie știu, costurile finale de peste 23,25 milioane lei, când vine vorba de sursele de finanțare, aceștia spun că banii pot veni atât de la bugetul de stat, cât și din fondurile proprii ale ABA Banat.

JCS-N.C.