Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Caraş-Severinul a trebuit să deschidă, duminică seara, încă un centru de carantinare, la un hotel din Caransebeș, după ce în weekend au venit în judeţ o sută de „repatriaţi“!

Dacă până nu demult numărul celor carantinaţi a scăzut treptat, iar duminică în judeţ rămăsese deschis un singur spaţiu de carantinare, situaţia s-a schimbat duminică seară, când a mai fost necesar încă unul. Asta pentru că, spre deosebire de zilele normale ale săptămânii, pe weekend, ne-am trezit cu un val de români întorşi de peste graniţe.
„La momentul ăsta mai avem numai două spaţii de carantinare active, a precizat prefectul Cristian Gâfu. Până duminică aveam un singur spaţiu, la Herculane. De duminică seara mai avem un spaţiu la Caransebeş, pentru că e trist… Dar ce vreţi să vă spun? Că vineri, sâmbătă, duminică, nejustificat din punctul meu de vedere, au mai sosit în judeţ aproximativ o sută de persoane care au fost carantinate? Avem locuri încă şi la Herculane. După 14 zile, locurile se eliberează. Nu pleacă unul, vine altul! Acel spaţiu trebuie dezinfectat, trebuie să treacă cel puţin 3-4 ore ca să intre personalul din locaţia respectivă să spele geamurile, să cureţe efectiv şi să schimbe lenjeria. Din punctul meu de vedere, este necesar să treacă undeva între 12 şi 24 de ore. În 36 de ore, în timpul săptămânii, au venit vreo 25 de persoane. În weekend vin mai mulţi, şi pentru a crea din nou un număr de locuri ca să-i absoarbă, atunci am fost nevoiţi să le punem din nou la dispoziţie încă o locaţie. Din punctul meu de vedere nu se explică“.

În ultima perioadă, s-a vorbit despre grupuri care vin în mod organizat până la intrarea în ţară, apoi îşi continuă drumul pe jos, prin punctele de trecere a frontierei, de unde sunt preluaţi de autorităţi. Valurile lor, însă, consumă resurse… Prefectul judeţului a explicat: „Vedeţi, tocmai din acest motiv am şi ajuns în situaţia de a fi puţin aglomeraţi, pentru că în majoritatea spaţiilor sunt două sau trei persoane în cameră. Dar ei vin până la graniţa interioară a Ungariei, înainte de a trece în România, în mijloace de transport cu mai multe persoane. Dar când sunt preluaţi, vin individual. Dacă sunt membri de familie, evident că-i putem băga câte doi, trei într-o cameră, pentru că nu putem încărca nici bugetul de stat la nesfârşit. Dar dacă nu sunt membri de familie, suntem nevoiţi să ocupăm o cameră de două persoane cu una singură. De aceea am ajuns la situaţia de a avea într-o locaţie, de exemplu, posibilitatea de a caza 350 de persoane şi să fie cazate numai 250 de persoane, pentru că au fost anulate locuri prin acest efect“.

Reprezentantul Guvernului în Caraş-Severin a vorbit despre preluarea celor întorşi într-un sistem numit „releu“, de către cei de la ISU, cu schimbarea transportului la graniţa fiecărui judeţ: „De obicei ei vin în grup compact, pentru că sunt lăsaţi la graniţă tot compact. Cine vine individual, vine cu autoturismul propriu şi atunci merge însoţit de maşina de Poliţie de la punctul de intrare în judeţ, până la destinaţie. Ne organizăm în timp real. Mai sunt situaţii în care poate aşteaptă o oră, două, trei, că vin mai mulţi. Dar acesta este modul de organizare, iar persoanele respective trebuie să înţeleagă că nu putem face faţă în regim de taxi. (…) La momentul respectiv, la solicitarea dlui Coneru, am obţinut sprijinul Inspectoratului Regional al Poliţiei de Frontieră, dl chestor Ciurea ne-a pus la dispoziţie şi un autobuz care are undeva la 40 de locuri, pentru că vin şi grupuri mai mari, de 10-18 persoane, cât au microbuzele celor de la ISU, pentru a putea face faţă în timp real acestui transport. Instituţiile statului colaborează foarte bine, din punctul meu de vedere, atât în Caraş-Severin, cât şi la nivel regional, cu Timişul“.

Aceste transporturi, cu microbuzele pompierilor, cer multe eforturi şi costuri, în special cu materialele de protecţie şi cu decontaminarea. „Fiecare transport este un consum mare de materiale de decontaminare. Persoanele care le transportă o fac cu mască, cu combinezoane, deci în siguranţă şi pentru cei care transportă, şi pentru cei transportaţi“, ne-a asigurat prefectul.

JCS-Antoniu Mocanu