Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Un adevăr venit din negura timpului, remarcat şi de primarul Felix Borcean la expoziţia dedicată evenimentelor premergătoare Unirii.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniță a găzduit o expoziţie despre „Activitatea Consiliului Național Român din Caransebeș“, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Caraş-Severin şi cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin. La Muzeu au fost expuse fotocopii ale documentelor ce stau mărturie despre constituirea Consiliului Național Român din Caransebeș, acestea fiind puse la dispoziție de Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Caraş-Severin.

Manifestarea s-a adresat, în principal, elevilor de la școlile din localitate, vernisajul transformându-se într-o veritabilă lecţie de istorie locală. Alături de primarul Felix Borcean au participat city-managerul Andrei Ungur, muzeografi, arhivişti, cadre didactice, precum şi un impresionant număr de elevi de la liceele din municipiu. Vorbitorii au oferit amănunte despre acțiunile premergătoare constituirii Consiliului Național Român din Caransebeș, despre Adunarea de deschidere și despre personalitățile participante, dar și despre delegația care a reprezentat orașul Caransebeș la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Managerul muzeului, dr. Adrian Ardeţ, a precizat că data de 25 octombrie, pe stil vechi, respectiv 7 noiembrie, pe stil nou, reprezintă, aşa cum scria şi ziarul „Lumina“ din acele zile, cel mai important eveniment pe care l-a trăit Caransebeşul până în anul 1918, cu referire la Adunarea de constituire a Consiliului Naţional Român, care a avut loc la Primăria oraşului. El a adăugat că există documente scrise care vorbesc despre ceea ce s-a numit „Revoluţia de la Caransebeş“.

„Adunarea de constituire a Consiliului Național Român din Caransebeș, a spus Ardeţ, a avut loc la data de 25 octombrie 1918, în Sala Mare a Primăriei, deși la 12 octombrie 1918 s-a format grupul de conducere al Consiliului Național. (…) Se propune arborarea pe Primăria Orașului a Steagului românesc, urcat de cetățeanul Ioța, care, din lipsă de scară, este ridicat pe umeri de cetățenii prezenți. Între 14 şi 27 noiembrie 1918 s-a ales delegația ce urma să participe la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, a cărei dată a fost fixată la 1 Decembrie 1918. Pe lângă deputații aleși, în Consiliul Național Român de la Caransebeș s-a stabilit ca delegația să fie de 60 de persoane, din care 26 de cetățeni acreditați. La Adunarea de constituire a Consiliului Național din Caransebeș, în 25 octombrie 1918, cetățenii orașului au strigat «Trăiască România Mare!»“ a mai spus Ardeţ.

cnr2

La rândul său, primarul Felix Borcean le-a spus elevilor de la Colegiul Naţional „Traian Doda“ că în urmă cu 100 de ani, la şcoala lor tinerii învăţau în limba maghiară. „La ceva timp de la acest eveniment, adică în vara anului următor, la 1 iulie, a subliniat edilul, s-a trecut la învăţământul în limba română, astfel că, la anul, alături de profesorii voştri, vom serba 100 de ani de învăţământ în limba română la acest liceu. Mi-a atras atenţia în mod deosebit faptul că noi, caransebeşenii, ne-am numărat, întotdeauna, printre primii, în toate evenimentele care au marcat istoria contemporană sau recentă a ţării. Dacă în 25 octombrie, pe stil vechi, 7 noiembrie pe stil nou, s-a petrecut acest extraordinar eveniment, m-aş duce câţiva ani mai târziu, în 1989, când Caransebeşul a fost, dacă nu mă înşel, al treilea oraş din România unde au avut loc evenimente legate de Revoluţia din Decembrie“. El a adăugat că expoziţia este o avanpremieră la ceea ce se va întâmpla în data de 7 noiembrie la Primăria municipiului Caransebeş.

A luat cuvântul şi Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, care a făcut un scurt istoric al evenimentelor care au premers acestei Adunări de constituire a Consiliului Naţional Român, respectiv cele legate de Primul Război Mondial. Expoziția va rămâne deschisă până în 13 noiembrie, când vor avea loc ample acțiuni dedicate Zilei Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.