Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara a expus recent una dintre cele mai deosebite piese din colecţie: o căniță romană descoperită la Pojejena, în situl arheologic renumit pentru cercetările din epoca romană, realizate pe malul Dunării în deceniul al VII-lea din secolul trecut!

„Începând cu 2015, Muzeul Național al Banatului a reluat cercetările în acest sit, sub coordonarea arheologului Călin Timoc, dezvăluind noi informații fascinante despre așezarea civilă de lângă castrul roman. Descoperită fragmentară, cănița a trecut printr-un proces atent de restaurare. Restauratorul a curățat fragmentele cu soluții chimice delicate, le-a asamblat cu rășină polivinilică și a completat lacunele cu ipsos de modelaj, finisând și integrând cromatic cu culori de apă pentru a păstra autenticitatea artefactului. “, au transmis reprezentanţii muzeului.

Piesa de la Pojejena face parte din una din cele şapte expoziţii aflate acum în incinta muzeului. Pe tot parcursul lunii iunie, accesul în Muzeul Naţional al Banatului este gratuit.

JCS-Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu