Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De asta se plânge omul de afaceri Valentin Armaşu, care spune că în cazul clădirii Vintage, administraţia locală a aplicat altă oca, pentru că doar „unii pot intra în legalitate, alţii nu“. Spune însă că, dacă va primi despăgubiri pentru clădire, o va demola pe propria-i cheltuială! 

Întrebat ce se va întâmpla cu clădirea Vintage, care găzduieşte acum ecologiştii cărăşeni, Valentin Armaşu, şeful acestora, a precizat: „Păi se spunea că se tot dărâmă, văd că încă nu s-a dărâmat! Depinde ce spune instanţa. Unii pot să intre în legalitate, unii nu pot să intre în legalitate“.

De altfel, ani buni s-au încins spiritele pentru clădirile de pe malul Bârzavei, din zona Penny, pentru că pe acolo noile planuri urbanistice ba trasau alei de promenadă şi drumuri de acces, ba dădeau înapoi, permiţând existenţa clădirilor respective. Administraţiile s-au succedat, la fel şi planurile urbanistice, iar clădirile de pe malul Bârzavei au fost legale după cum a bătut vântul. Nu doar oamenii de afaceri implicaţi, ci şi mulţi cetăţeni au apărat cauza Vintage, deşi părerea urbei a fost împărţită. Se vorbea totuşi despre un loc(al) frumos, îngrijit, cu o atmosferă deosebită şi o servire ireproşabilă. De pe linie administrativă, însă, clădirile de acolo erau şandramale, chioşcuri pentru paznici, transformate peste noapte în palate, fără fundaţie, fără nimic, lucru care ar putea prezenta un risc. Fie el şi seismic. Aşa s-a ajuns la promisiuni de demolare, făcute ani la rândul. Chiar şi aşa, nimeni nu s-a atins de ele nici astăzi, iar dacă e să ne luăm după ultimele declaraţii, nu le va pupa buldozerul multă vreme de acum înainte.

Întrebat despre riscul seismic al clădirii Vintage, omul de afaceri Vali Armaşu a fost fără echivoc: „Unii mai vorbesc prostii în presă şi atunci unii oameni cred, alţii nu. Eu am spus dintotdeauna: şi mie mi-ar plăcea ca această promenadă să fie fără clădiri, dar se poate doar după ce se face o evaluare şi o despăgubire. Nu aşa că ne dorim noi să demolăm ceva! Unii aşa cred că merge. De asta spun eu: când unii ajung în nişte funcţii, uită de unde au plecat şi atunci respectul nu mai este egal. Haideţi să ne respectăm toţi, suntem o comunitate mică, ne cunoaştem toţi cu toţi. Nu pot unii să aibă o anumită lege, ceilalţi să aibă altfel de lege“.

Chiar dacă Armaşu s-a plâns că doar unii pot intra în legalitate, în vreme ce alţii nu, a mărturisit că toate clădirile de vizavi de Penny vor rămâne în picioare: „De rămas vor rămâne toate! Dacă se va plăti o despăgubire şi se vrea o promenadă, am spus clar: sunt de acord şi le voi dărâma pe banii mei. Şi eu îmi doresc să fie aici o promenadă foarte frumoasă. (…) Nu suntem perfecţi. Dar primarul Popa a făcut ceva în acest oraş. Se vede!“.

JCS-Antoniu Mocanu