Caraş-Severin, Romania

CĂRBUNARI – Primăria Cărbunari speră să primească finanțare pe mai multe proiecte. Unul vizează lacul necuratului. Numai că, dacă primește banii, primăria are șanse mari să nu-i poată folosi!

Despre ce este vorba? Cu ceva timp în urmă, a fost depus pe Programul „Anghel Saligny” un proiect de modernizare a drumului vicinal care pornește din Drumul Județean 571 B, de la Poiana Logor, până în apropierea lacului. Primăria vrea asfalt pe drumul de 3,7 km aflat în administrarea comunei. Numai că Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița nu și-a dat avizul. „Se vorbește să atragem turiști în zonă, dar cum să ajungă la lac? Facem drumul mai scurt, iar bucata rămasă doar o pietruim. Am discutat să vină din nou omul care face studiul de impact”, aflăm de la primarul Gheorghe Prăsnescu.

Din declarația sa, reținem că li s-a cerut o soluție alternativă celor de la parcul național, primarul avansând ideea dalării sau pietruirii drumului. Numai că, oricum s-ar face, intervenția utilajelor este necesară, mai ales că în anumite porțiuni sunt necesare balustrade sau ziduri de sprijin. Deocamdată, până acum proiectul depus de primărie a primit doar… număr de înregistrare de la Ministerul Dezvoltării. Banii de drum se dovedesc a fi ochiul dracului. Și nu este singurul proiect în care și-a băgat dracu’ coada.

Modernizarea primăriei și a căminului cultural sunt la stadiul de evaluare de proiect. Recent, a fost depus pe PNRR proiectul de reabilitare și modernizare a primăriei. În valoare de 1,5 milioane de lei, acesta prevede intervenții majore la acoperiș, izolații și reparații interioare, adică lucrări de la A la Z, în exprimarea primarului. În cazul primirii finanțării, pe timpul lucrărilor, primăria ar urma să funcționeze în clădirea dispensarului extins prin 2015. Atunci s-a dorit crearea unui spațiu în care să funcționeze o farmacie, însă acum comuna nu mai are nici medic. Asta deoarece populația a scăzut, iar numărul de pacienți e prea mic pentru a avea permanent un medic. De aceea, pentru cei aproximativ 500 de pacienți, un medic vine de la Moldova Nouă o dată pe săptămână. În acest context, clădirea dispensarului poate deveni primărie temporară, pe timpul execuției unui proiect aflat deocamdată în evaluare.

În același stadiu se găsește și proiectul de reabilitare, modernizare și dotare a căminului cultural. Proiectul a fost depus la CNI mai demult, ulterior fiind actualizat, completat și redepus. În valoare de aproximativ două milioane de lei, proiectul prevede reabilitări interioare, dotări, extindere cu grupuri sanitare, încălzire, aer condiționat. Adică un alt proiect tot cam de la A la Z, aflat și acesta tot în evaluare.

JCS-Ionel Ivașcu